Імператор Акіхіто / REUTERS

Імператор Акіхіто зречеться престолу до вечора вівторка, завершивши тим самим тридцятирічну історію епохи Хейсей в Японії. Відразу після цього престол займе його син - наслідний принц Нарухіто.

Про це повідомляє NHK.

Церемонія зречення від престолу пройде в Імператорському палаці. Від імені громадськості подяку імператору висловить прем'єр-міністр Японії Сіндзо Абе. Потім Акіхіто в останній раз в якості імператора звернеться до народу. Таким чином, церемонія зречення від престолу пройде в Японії вперше за двісті років.

Відео дня

Читайте такожКохання важливіше за титул: японська принцеса одружилася із простолюдином (фото, відео)

Три роки тому імператор Акіхіто засумнівався в тому, що його похилий вік дозволить йому і далі виконувати свої обов'язки. Ці слова розцінили як бажання залишити престол. Однак жодних юридичних норм для такого кроку не було, а Конституція забороняє імператору надавати будь-який політичний вплив. Проте народ Японії висловив підтримку імператору, і парламент прийняв закон, який допустив можливість зречення.

Імператор Акіхіто зайняв престол в 55 років після смерті свого батька. Він став першим імператором Японії, роль якого закріплена в післявоєнній Конституції як "символ держави".

Імператор Акіхіто здійснював поїздки по всій Японії, відвідуючи регіони, постраждалі від стихійних лих, установи для людей з обмеженими можливостями і меморіали загиблим у війні.

Як повідомляв УНІАН, у Японії оголосили назву нової епохи, яка розпочнеться 1 травня зі вступом на престол нового імператора - наслідного принца Нарухіто