Серіал про Чорнобиль вказує на те, що влада знову намагається вдавати ніби екологічної катастрофи нема / HBO

Не було агресивної й дорогої рекламної кампанії. Ніхто не роздмухував великих очікувань, які можна було б порівняти з нетерплячістю перед прем’єрою заключного сезону «Гри престолів». А все одно серіал «Чорнобиль», який вийшов на екрани приблизно в той же час, скинув з вершини історію про тиранів Вестеросу, хоробрих лицарів і замерзлих зомбі з-за стіни.

В сервісі IMDb «Чорнобиль» став телесеріалом з найвищою оцінкою за всі часи. Він отримав 9,7 балів з 10 можливих, випередивши «Пуститися берега» (9,5 балів), «Гру престолів» (9,4) і «Дроти» (9,3). Чи заслужено? Час розсудить. Чому «Чорнобиль» з’явився на екранах саме зараз? Тут є певне припущення, — пише Gazeta Wyborcza.

Читайте такожForbes: Чи може катастрофа в Чорнобилі повторитися?

Відео дня

У серіалі найважливіші не деталі самої катастрофи на Чорнобильській АЕС. Тому що мало хто здатен зрозуміти, що там відбувається з тими електронами, ядрами й напіврозпадом. Це все нудно і цікаво лише для «завучок». Ще менш важливими є зусилля тих, хто намагався скоротити наслідки аварії на передовій, заплативши за це своїм здоров’ям і життям. Ані шахтар з киркою, ані пожежних зі шлангом не мають такий привабливий вигляд, як дракон з серіалу-конкурента над мальовничим містом.

Найбільшим активом серіалу і його суттю стала розповідь про піраміду брехні й недбалості, на якій стояв СРСР і яка, врешті, разом з катастрофою в Чорнобилі й поховала радянську імперію.

«Вибух в реакторі? Ні, не можливо. Це лише витік води з системи охолодження. Але ж он видно його уламки? Ні, ніхто їх не бачить…  Тут кожен грає з іншими в гру слів, тому що незручна правда може знищити кар’єру, поставити під загрозу життя того, хто її промовить. Вона може розвалити картковий будинок. Краще брехати без огляду на наслідки, перекинути відповідальність на інших, не приймати рішень. Якщо закрити очі, то й проблеми не видно. Звучить смішно, але такою була щоденна реальність соціалізму», - йдеться в статті.

Читайте такожWashington Post: Серіал про Чорнобиль показує, до чого призводить брехня влади

Якщо на все це накласти ще апарат дезінформації й пропаганди, який тримав маси в блаженному незнанні, а також машину терору, яка дбала про те, щоб нікому не спало раптом на думку вийти з шеренги, то вийде ідеально нефункціональна держава, що впевнено крокує (а за собою тягне й інших) до апокаліпсиса.

«Звучить знайомо? На щастя, ми не живемо в СРСР, КДБ не стежить за кожним нашим рухом і часу на реакцію у наш більше, ніж у Валерія Легасова і його колеги. Але попри всі розбіжності, подібність важко проігнорувати. Ми дихаємо смогом, засухи сплелися з повенями. Вчені б’ють на сполох, але ті, хто повинен кинутися нам усім на порятунок, вдають, що нічого не відбувається. Які кліматичні зміни? Глобальне потепління? На дворі травень, але холодно і падає сніг. Вугілля – опора суверенітету, тому ніхто не буде відмовлятись від вугілля. Вимирання видів? Пізніше засадимо лісами, відродимо, клонуємо…», - пише польське видання.

Читайте такожThe Guardian: Радіація з Чорнобиля ніколи не була замкнута лише в зоні відчуження

«Чорнобиль» зараз перший у списку IMDb. Але за ним стоять дві частини фільму «Планета Земля» Девіда Антенборо. В першій десятці сервісу є ще два серіали: «Наша планета» і «Блакитна планета II» Ніла Деграсса Тайсона. І це не випадковість. Люди, вочевидь, намагаються зрозуміти світ, який їх оточує, і визначити напрямок пошуків свого місця в ньому. Наразі вони роблять це, не встаючи з дивану перед телевізором. Але роздуми поп-культури над світом, який балансує над прірвою, — це вже краще, ніж спроби сховатися за давно неадекватними уявленнями.