Ілюстрація REUTERS

Згідно з даними Центральної виборчої комісії Республіки Казахстан, станом на 20.00 за часом Нур-Султана виборчі бюлетені отримали 77% від загальної кількості виборців, включених до списків.

Читайте такожУ Молдові призначили дострокові вибори парламенту

Як передає "Радіо Азаттик", найвищу явку зафіксовано в Алматинській області - 89%, найнижчу - в Алмати, 52,2%.

Відео дня

Спостерігач за ходом голосування в Алмати відомий бізнесмен Маргулан Сейсембаєв повідомив у Facebook, що ЦВК завищує цифри щодо тих, хто проголосував в Алмати. "Цілий день, кожну годину, ЦВК дає цифри тих, хто проголосував в Алмати, набагато більші, ніж у всіх моїх 5-ти чатах спостерігачів. Причому завищення на близько 35-40%", - написав він.

Дільниці в західній частині Казахстану через різницю годинних поясів закрилися на годину пізніше, ніж дільниці в східних, центральних і південних регіонах.

У Нур-Султані, Алмати і Шимкенті сьогодні пройшли акції протесту, сотні людей, які вважають вибори нечесними, вийшли на вулиці, скандуючи: "Казахстан!", "Бостандик!" ("Свобода!"), "Бойкот!".

За даними, озвученими першим віце-міністром МВС РК Маратом Кожаєвим, сьогодні було затримано "близько сотні людей".

Серед них були і журналісти, яких деякий час протримали в поліції, потім звільнили.

Водночас казахстанський правозахисник Ерлан Калієв, координатор групи з правової допомоги Казахстанського бюро з прав людини, повідомив в ефірі AzatNews, що за наявними у нього даними, тільки в Алмати кількість затриманих досягає 300.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 9 червня, в Казахстані відбулися перші в новітній історії країни позачергові президентські вибори, в яких не бере участь як кандидат Нурсултан Назарбаєв. 78-річний Назарбаєв, який беззмінно правив упродовж майже 30 років, у березні подав у відставку. Менш як через три тижні після складання Назарбаєвим повноважень Касим-Жомарт Токаєв, екс-спікер сенату парламенту, який вступив на посаду президента, призначив дострокові вибори.

Останніми місяцями в Казахстані відбувається сплеск протестів, звучать заяви про наперед вирішений характер шостих за рахунком виборів президента і відсутність реальної конкуренції.

Попередні вибори проходили в 1991, 1999, 2005, 2011 і 2015 роках, три з них були позачерговими. Західні спостерігачі жодного разу не визнавали президентські вибори в Казахстані вільними і справедливими, що відповідають міжнародним стандартам.