Ілюстрація / REUTERS

Уряд Росії послав очевидний сигнал російським незалежним ЗМІ, затримавши зіркового автора журналістських розслідувань. 36-річний Іван Голунов був заарештований у Москві минулого четверга і залишався за ґратами 2 дні. Під час наступної появи перед публікою на його тілі були синці, порізи й інші ознаки того, що його били.

Як пише Business Insider, Голунова звинуватили у продажу наркотиків. Однак, за його словами, це звинувачення сфабриковане.

"Не залежно від того, що ситуація з Голуновим повинна була сказати іншим журналістам, вони дали на це дуже чітку відповідь: ми не слухаємо", - пише видання.

Відео дня

Голунов працював на незалежний сайт Meduza. Він відомий своїми репортажами, які викривають корупцію в колах московської політичної і бізнес-еліти. В його редакції переконані, що він не винен. В Meduza кажуть, що впродовж останніх місяців він отримував погрози через репортажі, над якими працював.

Читайте такожУ Росії розгромили редакцію видання "Сноб" (фото)

"У нас є підстави вважати, що Голунова переслідують через його журналістську діяльність", - заявили у Meduza в суботу.

Перш ніж постати перед судом У суботу, Голунов потрапив до лікарні. Російські ЗМІ повідомляли про численні синці на його грудях і ребрах, а також про ушкодження голови. Все це може вказувати на те, що його побили у в'язниці. 

В понеділок три найбільші російські незалежні газети опублікували ідентичні заголовки на перших шпальтах на знак солідарності з Голуновим. Це рідкісний випадок демонстрації  згуртованості російської преси.