Ілюстрація / REUTERS

Прем’єр-міністр Малайзії Мохамад Махатхір абсолютно не вірить у те, що Росія винна у знищенні рейс MH17 на українському Донбасі. Той факт, що Міжнародна слідча група (JIT) поклала відповідальність за вбивство 298 людей на борту малайзійського «Боїнга 777» на трьох росіян і одного громадянина України, для нього став «дуже невтішним».

За словами Махатхіра, одразу ж після катастрофи у 2014 році метою слідчих нібито стало «звинуватити Росію». А всі докази проти неї він називає «фальшивим», - пише NRC Handelsblad. 93-річний прем’єр-міністр таким чином став на бік Росії й одразу ж відкинув висновки міжнародних слідчих.

Він повністю ігнорує той факт, що Малайзія теж брала участь у JIT, а з 298 жертв катастрофи 44 були малайзійцями. Заступник генерального прокурора азіатської країни Мохамад Ганафіах бін Закарія сказав під час прес-конференції JIT, що висновки групи опираються на «широке розслідування». І що він підтримує їх. Міністерство закордонних справ Малайзії теж висловило вдячність міжнародним слідчим. Відповідаючи на слова Махатхіра, прем’єр-міністр Нідерландів Марк Рютте наголосив на тому, що родичі загиблих пасажирів, напевне, дуже «розчаровані». А критика малайзійського прем’єра «вносить сум’яття».

Відео дня

Читайте такожMalayMail: Прем'єр Малайзії не вірить, що "дисциплінована" Росія збила MH17 над Донбасом

Видання пише, що Махатхір не вперше розчаровує уряд Нідерландів у справі про збитий MH17. Три тижні тому він сказав журналістам в Токіо, що літак був збитий ракетою російської моделі, але її могли нібито зробити й в Україні.

«Не думаю, що така дисциплінована сторона може бути відповідальною за запуск ракети», - сказав малайзійський прем’єр-міністр, виправдовуючи Росію.

Міністр закордонних справ Нідерландів Стеф Блок попросив Куала-Лумпур пояснити ці слова. Пізніше прес-секретар нідерландського МЗС оголосив, що малайзійська позиція насправді не змінилася. А в листі Раді Безпеки ООН від Гааги було вказано, що Малайзія «абсолютно впевнена» у справедливості й незалежності розслідування. Однак, лишається незрозумілим, як після слів Махатхіра нідерландський уряд зміг виступити із запевненнями, що все в порядку. Прем’єр-міністр Малайзії помилився у заяві, а потім виправився? Чи він намагається одночасно дружити й з Росією, і з Нідерландами й іншими країнами з JIT? Чи думає він, що суперечливі заяви допоможуть йому в цьому?

Читайте такожRzeczpospolita: У Росії з'явилася можливість уникнути відповідальності за збитий MH17

Факт в тому, що Махатхір, який очолював уряд Малайзії з 1981 до 2003 року, а потім обійняв цю ж посаду з 2018 року, не соромиться робити скандальні заяви. Час від часу він потрапляє в заголовки газет, атакуючи євреїв й Ізраїль. На додачу, у Малайзії є раціональне зацікавлення у збереженні хороших відносин з Росією. Двостороння торгівля зміцнювалася останнім часом. Минулого року було оголошено, що лише 4 з 28 російських військових літаків ВПС Малайзії в бойовій готовності. Махатхір попросив Путіна відремонтувати й обслуговувати ці бойові машини. Крім того, Путін якось вручив малайзійському прем’єру російський «Орден дружби».