Протести в Тбілісі / REUTERS

Грузинська прокуратура збирається заарештувати одного з лідерів опозиції Ніканора Мелію з партії "Єдиний національний рух".

Про це повідомляє Deutsche Welle.

У вівторок, 25 червня, кілька тисяч людей зібралися біля будівлі парламенту в Тбілісі. Зокрема, через наміри прокуратури заарештувати одного з лідерів опозиційної партії "Єдиний національний рух" Ніканора Мелію.

Відео дня

Головна прокуратура звинуватила його в організації та участі в штурмі парламенту 20 червня і подала клопотання про позбавлення Мелії депутатської недоторканності, щоб помістити політика в слідчий ізолятор.

Читайте такожУ Грузії відсторонили від служби поліцейських, що розганяли протестувальників

Крім того, демонстранти в Тбілісі продовжують закликати до відставки главу грузинського МВС Георгія Гахарія. Протестувальники отримали можливість направити йому свої вимоги в смс-повідомленні, оскільки з трибуни їм назвали номер мобільного телефону міністра.

Між тим прем'єр-міністр Грузії Мамука Бахтадзе звинуватив лідерів ЕНР у провокуванні штурму парламенту.

"Ми побачили прямі заклики до штурму парламенту", які "принесли дуже важкі наслідки", - заявив Бахтадзе.

У свою чергу, опозиційні депутати покинули грузинський парламент на знак протесту проти ігнорування правлячою партією вимог демонстрантів.

Читайте такожУ Грузії на тлі антиросійських протестів обрали нового спікера парламенту

Як повідомляв УНІАН, увечері 20 червня в Тбілісі понад 5 тисяч осіб зібралися на антиросійський мітинг, щоб висловити протест проти дій депутата Держдуми РФ від КПРФ Сергія Гаврилова на відкритті сесії Міжпарламентської асамблеї православ'я. Він відкрив засідання, сидячи в кріслі спікера парламенту Грузії, і звернувся до учасників сесії російською мовою.

Опозиціонери заявили, що влада Грузії здійснила акт зради, оскільки впустила в країну і надала почесне місце в парламенті людині, яка робила заяви на підтримку незалежності Абхазії та Цхінвальського регіону (Південної Осетії) і брала участь у війні проти грузин в Абхазії в 1993 році.

Учасники акції вимагали відставки міністра внутрішніх справ, голови парламенту і голови Служби держбезпеки. Влада відмовилася виконати ці вимоги, і ближче до півночі учасники мітингу спробували прорватися в будівлю парламенту. Поліція застосувала проти них сльозогінний газ і гумові кулі. Пізніше проти демонстрантів був мобілізований спецназ і задіяні водомети. У відповідь учасники акції кидали в правоохоронців каміння і палиці.

За даними ЗМІ, в результаті зіткнень постраждало близько 240 осіб.

Президент Грузії Саломе Зурабішвілі на своїй сторінці в Facebook підкреслила, що протести, які пройшли напередодні ввечері біля парламенту Тбілісі, організовані РФ і будуть Росії тільки на користь.

21 червня голова парламенту Кобахідзе подав у відставку.