Дональд Трамп і Володимир Путін / REUTERS

Коли президент США Рональд Рейган проводив переговори з лідером СРСР Михайлом Горбачовим у Рейк’явіку 11 жовтня 1986 року, радянський лідер жартома зауважив, що він і його американський колега привезли з собою багато документів. Навіщо? Рейган відповів, що всі папери повинні нагадувати кожному з них про те, що сталося після їхньої останньої зустрічі.

Саміт 1986 року став історичним. Звідки людство про все це знає? Тому що на додачу до перекладачів у обох лідерів були співробітники, які записували кожне слово. І ці записи хоч роками були таємницею, тепер розсекречені, — пише Washington Post в редакційній статті.

Читайте такожТрамп про тему бесіди з Путіним: не ваша справа (відео)

Відео дня

Видання радить президенту Дональду Трампу взяти приклад з Рейгана у п’ятницю, коли він зустрінеться з президентом Росії Володимиром Путіним в кулуарах саміту G20, який пройде у Японії. Цього вимагає, зокрема, закон «Про президентські записи» від 1978 року, який стосується діяльності Трампа. Також цього вимагає закон «Про федеральні записи», який стосується американських урядових відомств, таких як Держдепартамент.

Під час попередніх зустрічей з Путіним американський президент проігнорував ці вимоги. Washington Post раніше писав, що не існує жодних детальних документів, навіть секретних, у яких би було описано, про що говорив президент США з російським автократом під час п’яти зустрічей за останні два роки. В одному з випадків Трамп виключив записи, які зробив його перекладач.

Читайте такожОбговорять Україну, Сирію та Венесуелу: Білий дім повідомив про зустріч Путіна з Трампом

Чинному американському президенту потрібно змінити курс. Він повинен подбати про те, щоб фіксація зустрічей відбувалася належним чином. Тому що так вимагає закон і тому що це дуже важливо для того, щоб парламентарі змогли притягнути Трампа до відповідальності за його дії. Також такі документи важливі для історичних досліджень. Дивне захоплення американського президента Путіним, російське втручання у вибори у 2016 році, а також посилена ворожість між Вашингтоном і Москвою – все це робить записи особливо важливими. Зрештою, Росія точно буде все фіксувати.

«Трамп може й творить власну історію, але вона йому не належить. Вона належить американському народу. І він не може зібгати її, якщо захоче», - йдеться в статті.