Переговори щодо ядерної програми Ірану у Відні / REUTERS

Переговори у Відні, метою яких було врятувати укладену 2015 року угоду про ядерну програму Ірану, не принесли істотних результатів.

Про це в п'ятницю, 28 червня, заявив після зустрічі заступник міністра закордонних справ Ірану Аббас Аракчі, передає Deutsche Welle.

Відповідаючи в столиці Австрії на запитання журналістів, іранський дипломат наголосив, що досягнутого під час нинішньої майже тригодинної зустрічі прогресу замало.

Відео дня

Тож Іран, найімовірніше, і надалі провадитиме курс на частковий вихід з ядерної угоди, зазначив іранський посадовець.

Водночас Аракчі наголосив, що Іран визнає зусилля Німеччини, Франції та Великої Британії з полегшення торгівлі європейських компаній з Іраном попри санкційну політику США. Іранський дипломат вказав, зокрема, на створену завдяки зусиллям цих трьох країн платформу Instex, покликану захищати європейські підприємства від наслідків обмежувальних заходів американців. Аракчі визнав, що ця платформа тепер цілком спроможна функціонувати.

Читайте такожІран хоче відмовитись від низки зобов'язань за ядерною угодою

Утім, визначальним має бути те, щоб вона допомагала й під час експорту іранської нафти, наголосив заступник голови іранського МЗС. Аракчі так само зазначив, що найближчим часом відбудеться зустріч на рівні міністрів тих країн-підписантів ядерної угоди, котрі на відміну від США, не вийшли з неї. Цього разу в зустрічі в Відні, крім Аракчі, взяли також участь високопосадовці з дипломатичних відомств ФРН, Росії, Китаю, Франції, Великої Британії та ЄС.

Нагадаємо, угода, укладена у 2015 році між Іраном, США, Росією, Китаєм, Великою Британією, Францією і Німеччиною, мала на меті зупинити ядерну програму Тегерана в обмін на послаблення міжнародних економічних санкцій, що були накладені на Іран. Проте на початку травня 2018 року американський президент Дональд Трамп оголосив про вихід США з угоди. Згодом США відновили санкції проти Ірану.

В середині травня Іран офіційно припинив дотримуватися деяких зобов'язань за ядерною угодою 2015 року.