Вбивця ворога Кремля все більше здається пов'язаним зі спецслужбами РФ / фото УНІАН

Причетність уряду Росії до вбивства громадянина Грузії посеред Берліна стає все більш явною. Адже дедалі більше доказів вказують на вірогідний зв’язок між безпосереднім виконавцем розправи й російськими спецслужбами.

Про це пише видання Der Spiegel, яке разом з Bellingcat і The Insider виявило нові подробиці того, як російські державні органи допомагали затриманому в німецькій столиці вбивці.

«Схоже, що цей злочин несе сильний і явний політичний характер», - сказав німецькому виданню голова комітету Бундестагу з питань зовнішньої розвідки Норберт Рьотген.

Відео дня

Читайте такожFocus: У Німеччині знали, що Кремль полював на вбитого у Берліні чеченця

Те, що за вбивством на території Німеччини стоять спецслужби Росії, може спричинити велику дипломатичну кризу. І вже в перші дні після загибелі Зелімхана Хангошвілі стало зрозуміло, що затриманий за це російський громадянин Вадим Соколов насправді не той, за кого себе видає. Тепер в російських базах даних журналісти знайшли ознаки того, що особистість чоловіка умисне «створили» незадовго до нападу на грузина посеред Берліна 23 серпня.

«В актуальній базі даних російських паспортів його ім’я позначене знаком: «Дані про особу захищені законом. Для отримання інформації зверніться до адміністратора». Після того, як Bellingcat викрила осіб, які скоїли замах на екс-шпигуна Росії Сергія Скрипаля, аналогічні помітки були виявлені й у даних інших співробітників російських спецслужб», - пише видання.

Також підозрілу інформацію журналісти Der Spiegel знайшли у відкритих податкових даних Росії. Так званий «Соколов» був зареєстрований у них лише 16 липня 2019 року у віці 49 років.

Читайте такожNew York Times: Кремль, вірогідно, вбив чергового «ворога» за межами Росії

«Громадяни Росії автоматично заносяться в реєстр платників податків з початку трудової діяльності. Виходить, що чоловік вперше в житті пішов на роботу майже в 50 років. Більш вірогідно те, що запис про нього був створений для того, щоб полегшити процедуру отримання шенгенської візи. Через 6 днів після цього Соколову присвоїли ідентифікаційний код платника податків. Це сталося 23 липня 2019 року. Він подав заяву на отримання візи у посольстві Франції через лічені дні після того, як отримав закордонний паспорт на це ім’я», - йдеться в статті.

З послідовності цих подій можна зробити висновок, що особистість Вадима Соколова була створена за лічені тижні до вбивства у Берліні. Згідно з податковими даними, Соколов зареєстрований в Брянську. За вказаною адресою двері відкрив пенсіонер, який ніколи не чув ні про якого Соколова.