REUTERS

Безпосереднім наслідком ядерної війни між Індією і Пакистаном може стати загибель 125 мільйонів людей. Про це йдеться в результатах дослідження, опублікованих у Science Advances. Таким чином, ця війна стала б у 2,5 раза кривавішою, ніж Друга світова війна. Адже в ті часи через бойові дії жертвами стали приблизно 50 мільйонів людей.

Про це пише Newsweek, додаючи, що метою дослідження, співавторами якого виступили експерти Ратґерського університету, кількісно оцінює катастрофічні наслідки ядерного конфлікту між двома країнами в Південній Азії. Окрім більш ніж 100 мільйонів загиблих автори застерігають, що глобальний приріст рослинності скоротиться на 20-35%. Адже продуктивність океану зменшиться на 5-15%. Це спричинить масовий голод, крах екосистем і ще більше смертей. На відновлення після такої війни піде більше, ніж десять років.

Читайте такожКонфлікт через статус Кашміру: Пакистан вислав посла Індії та відкликав свого посла

Відео дня

«Дев’ять країн світу володіють ядерною зброєю. Але Індія й Пакистан єдині, хто швидко нарощує свої арсенали», - сказав професор кафедри дослідження довкілля Ратґерського університету Алан Робок.

«Зважаючи на продовження неспокою між цими двома ядерними країнами, особливо за Кашмір, дуже важливо зрозуміти наслідки ядерної війни», - додав він.

Лише минулого тижня під час виступу перед Генеральною асамблеєю ООН в Нью-Йорку прем’єр-міністр Пакистану Імран Хан попросив міжнародну допомогу у протистоянні рішенню Індії позбавити свою частину Кашміру напівавтономного статусу, заблокувавши мусульманське населення. При цьому, пакистанський прем’єр говорив про загрозу ядерної війни.

«Якщо звичайна війна почнеться між країнами, може статися, що завгодно. Але якщо подумати про країну, у сім разів меншу, ніж її сусід, яка постала перед вибором битися до смерті чи здатися, що ми зробимо?», - сказав Хан.

«Я ставив собі це запитання. І на моє переконання, ми будемо битися. А коли ядерна країна б’ється до кінця, наслідки вийдуть далеко за межі кордонів», - додав він.

Підрахунки Робока і його колег базуються на сценарії про спалах потенційної війни до 2025 року при наявності у кожної зі сторін 400-500 ядерних боєголовок. Кожна з них може мати вибухову силу від 15 до кількох сотень кілотонн. Мінімальне значення в цій шкалі – це потужність бомби «Малюк», яку США в часи Другої світової війни скинули на місто Хіросіма в Японії.

Читайте також"Може статися що завгодно": експерт оцінив ймовірність ядерних ударів у конфлікті Індії і Пакистану

Дослідники підрахували, що якщо Індія використає 100 стратегічних боєголовок у ядерному конфлікті, а Пакистан – 150, то кількість жертв, спричинених ударами, може сягнути до позначки в 50-100 мільйонів людей. Точна кількість загиблих буде залежати від потужності застосованої зброї. Для порівняння, в часи Другої світової війни загинули 50 мільйонів людей. І ця цифра не включає тих, хто помер від хвороб і голоду. Тож вчені застерігають, що й у випадку конфлікту між Індією і Пакистаном втрати через масовий голод неминучі.

Вибухи спричинять пожежі, через які в атмосферу потрапить 16-35 мільйонів тонн сажі, яка у свою чергу вбере в себе радіацію і нагріє повітря. Таким чином дим підніметься ще вище, блокуючи сонячне проміння. Тож Земля отримає на 20-35% менше сонячного світла, ніж зазвичай. Це дасть поштовх періоду глобального похолодання, яке може перерости в ядерну зиму. Середня температура на планеті впаде на 3,6-9 градусів за Фаренгейтом, опустившись до значень, яких Земля не бачила з часів останнього льодовикового періоду. Глобальний рівень опадів може зменшитися на 15-30%. Однак, певні регіони постраждають від цього більше, ніж інші. В результаті, ріст рослинності на Землі впаде на 15-30%. А продуктивність океанів у світі – на 5-15%.

«Така війна може поставити під загрозу не лише місця, де впадуть бомби, а й весь світ», - каже Робок.