Знайдені докази причетності Росії до авіаударів по шпиталях сирійської опозиції / Ілюстрація REUTERS

Російські ВКС неодноразово бомбардували медичні установи в Сирії, аби придушити останні вогнища спротиву силам президента Башара Асада. 5-6 травня російська авіація завдала ударів по чотирьох шпиталях.

Читайте такожТурецький наступ у Сирії: 130 тисяч людей залишили зону бойових дій

Як повідомляє The New York Times, в результаті розслідування журналісти встановили достовірний час та місце ударів. Аналіз радіопереговорів російських ВКС, які раніше не публікувалися, дані про польоти та покази свідків дозволяють стверджувати, що росіяни завдали чотири авіаудари по шпиталях протягом 12 годин.

Відео дня

Зазначається, що РФ давно звинувачують в систематичних атаках на шпиталі та клініки супротивників режиму Асада, що є військовим злочином. Проте, в умовах складної громадянської війни медикам і правозахисникам часто не вистачає доказів причетності російської сторони до атак.

Нові записи переговорів російських льотчиків були надані журналістам анонімними джерелами. Їх розшифровка дозволила достовірно встановити чотири атаки.

Перший авіаудар 5 травня був нанесений по хірургічному шпиталю Набад аль-Хайат, який обслуговував близько 200 тисяч осіб. Госпіталь вже кілька разів піддавався атакам, тож його розмістили у великому підземному комплексі. Зазначається, що медиків попередили про атаку, і персонал евакуювався трьома днями раніше.

Хірургічному госпіталю Кафр Набл в декількох милях від першої цілі пощастило менше – там авіаудар спричинив жертви. Авіанальотів в цей же проміжок зазнали ще два госпіталі в провінції Ідліб – Кафр-Зіта та Аль-Амар.

Зазначається, що з 5 травня від авіанальотів постраждали принаймні два десятки медустанов противників сирійського режиму. Сирійські медики очікують продовження бомбардувань, адже ООН та міжнародна спільнота не можуть притягти Росію до відповідальності.

Як повідомляв УНІАН, 9 жовтня Туреччина розпочала операцію "Джерело миру" на півночі Сирії, де проживають курди. Наземному наступу Туреччини передували авіанальоти і артилерійські обстріли території, де знаходяться курдські сили.

Президент Туреччини Реджеп Тайіп Ердоган заявив, що наступ має на меті створити «безпечну зону», а його мета – «курдські бойовики» і члени угруповання «Ісламська держава» на півночі Сирії.

Рада безпеки ООН на своєму засіданні 10 жовтня не змогла ухвалити жодного рішення щодо наступу Туреччини на території Сирії. П'ять європейських країн пізніше закликали Туреччину припинити односторонні військові дії.

У зв'язку з наступом Туреччини в Сирії уряду Німеччини і Франції 12 жовтня заявили про припинення поставок зброї Анкарі.