Хайко Маас / REUTERS

Міністр закордонних справ Німеччини Хайко Маас у своїй промові на Берлінському форумі з зовнішньої політики дав оцінку стану справ в НАТО - альянс, на його думку «живий з голови до п'ят».

Читайте такожМеркель та Макрон посварилися через політику НАТО — ЗМІ

«Північноатлантичний альянс живий - з голови до п'ят. Навіть якщо хтось ставить інші діагнози», - заявив Маас, передає kommersant. Таким чином, німецький дипломат заочно посперечався з президентом Франції Еммануелем Макроном, який в інтерв'ю виданню The Economist заявив про «смерть мозку» НАТО. Репліка французького лідера відносилася насамперед до суперечностей між США і Туреччиною і їхніх неузгоджених дій в Сирії. У багатьох країнах-членах альянсу цей діагноз викликав нерозуміння і роздратування. Генеральний секретар НАТО Йенс Столтенберг запевнив, що блок зберігає силу і єдність.

Відео дня

Хайко Маас в ході свого виступу в Берліні також повідомив, що Німеччина виступила з ініціативою створення спеціальної експертної групи для проведення аудиту стану справ в НАТО.

Суперечка між Францією і Німеччиною щодо перспектив НАТО обіцяє бути одним з ключових моментів на майбутньому саміті альянсу в Лондоні (пройде 3-4 грудня). Франція наполягає на реформуванні НАТО, в той час як Німеччина вважає, що поспішати з нововведеннями не варто.