Ілюстрація / REUTERS

У 2019 році у світі було вбито 49 журналістів, 389 зараз перебувають у в'язниці, 57 – у заручниках.

Про це йдеться у щорічному звіті організації "Репортери без кордонів", пише Gordonua.com.

"Журналістика залишається небезпечною професією, але кількість загиблих журналістів цього року є найнижчою за 16 років", – ідеться в документі.

Відео дня

Читайте такожПрем'єр Мальти піде у відставку на тлі розслідування резонансного вбивства журналістки

В організації зазначили, що кількість убитих журналістів цього року найнижча з 2003 року. Вона на 44% менша у порівнянні з минулим роком. Цей показник є насамперед результатом скорочення кількості загиблих журналістів у зонах бойових дій.

"Висвітлення конфліктів у Сирії, Ємені та Афганістані було вдвічі менш смертельним для журналістів – загалом 17 журналістів було вбито в цих трьох країнах у порівнянні з 34 у 2018 році", – ідеться у звіті.

Водночас кількість загиблих журналістів у країнах, де немає воєн, залишається такою самою, як і в попередні роки. У Мексиці у 2019 році було вбито 10 журналістів.

"Репортери без кордонів" кажуть, що загалом цього року в Латинській Америці було вбито 14 журналістів, це означає, що Латинська Америка так само небезпечна для журналістів, як і Близький Схід, де тривають війни.

Кількість затриманих журналістів цього року на 12% більша, ніж торік. Майже половину з них утримує влада Китаю, Єгипту й Саудівської Аравії.