Володимир Зеленський / REUTERS

Президент України Володимир Зеленський отримав черговий ляпас від адміністрації Дональда Трампа минулого тижня, коли Держсекретар Майк Помпео скасував запланований візит в Київ. Хоч у головного американського дипломата була поважна причина, а саме загострення кризи у відносинах з Іраном, у Зеленського все одно є причини ображатися.

Читайте такожДержсекретар США Помпео підтвердив намір відвідати Україну

Погане ставлення Вашингтона, яке почалося з дня його інавгурації в травні, лишається без змін навіть після викриття схеми Трампа з вимагання українського втручання у вибори в 2020 році. Про це пише Washington Post.

Відео дня

Але, як не дивно, є хороші новини. Попри всі образи з боку Білого дому й той факт, що він зайняв свою посаду як політичний новачок у одній з найбільш проблемних країн Європи, уряд Зеленського демонструє надзвичайний, а за нинішніх обставин навіть казковий успіх. Економіка на підйомі. Експорт і внутрішнє  зростання підскочили, інфляція скоротилася. Зарплати в Україні збільшилися приблизно на 10% за минулий рік. Як зауважив Джеймс Брук з Ukraine Business News, українська валюта дорожчає швидше, ніж будь-яка інша у світі.

МВФ попереднього погодив новий пакет допомоги, що може пожвавити іноземне інвестування. Ключові антикорупційні заходи пройшли схвалення у парламенті. А великі економічні реформи включно з приватизацією 500 державних компаній й лібералізацією продажу землі, на підході. Минулого тижня українське телебачення було заповнене кадрами драматичного возз’єднання сімей, коли в'язні війни, яких схопила Росія й її маріонетки на Донбасі, повернулися додому. Війська по обидва боки від фронту відійшли від лінії розмежування. Тим часом, Росія погодилася заплатити Україні 7 мільярдів доларів впродовж наступних 5 років за транзит газу через її територією, а також 2,9 мільярда, щоб владнати попередні суперечки.

Читайте такожCNN: Трамп намагався урізати антикорупційну допомогу для України

Видання зауважує, що бажання Володимира Путіна підкорити собі Україну лишаються незмінними. Однак, попри свою недосвідченість, Зеленський довів, що він не стане легкою здобиччю для Кремля. На зустрічі з Путіним в Парижі минулого місяця канцлер Німеччини Ангела Меркель й президент Франції Еммануель Макрон закликали до обговорення довготривалого миру на Сході України. Зі свого боку, Зеленський з усіх сил відстоював українські "червоні лінії", такі як відновлення контролю над кордоном з Росією.

"Навіть найбільші критики Зеленського були заспокоєні", - сказав аналітик Володимир Сокор.

Десятиліттями різні адміністрації в США намагалися підштовхнути українських президентів до саме такої активної роботи. Однак, тепер, коли Зеленський робить фактично все, про що Держдепартамент колись мріяв, у Києві встановився американський вакуум. Тимчасовий посол Вільям Тейлор покинув свою посаду минулого тижня після того, як дав свідчення про тиск Трампа на Зеленського. Жоден дипломат США не замінив його. Так само досі не знайшлося нікого, хто взяв би на себе роботу спеціального представника США в Україні Курта Волкера, який теж пішов у відставку й дав свідчення в Конгресі. Помпео тепер скасував два візити за останні два місяці.

Читайте також"Чому вони не виділяють гроші?": Трамп закликав Меркель та Макрона більше допомагати Україні

Натомість найбільш впливовим американцем, який приділяє увагу Україні, став особистий адвокат Трампа Рудольф Джуліані. В Києві від об’єднався з найбільш лояльними до Путіна й налаштованими проти Зеленського політиками, а також з найбільш корумпованими олігархами. Він досі намагається зібрати бруд на Джо Байдена. Тим часом Трамп продовжує повторювати російську пропаганду про нібито українське втручання у вибори в 2016 році.

Тим часом, Зеленський, який все ще хоче зустрітися з президентом США в Білому домі, досі чекає на оголошення конкретної дати.

"Важко не зробити висновок, що адміністрація Трампа не в захваті від появи нарешті компетентного президента в Україні", - йдеться в статті.