REUTERS

Американська митна служба повідомила про виявлення найпротяжнішого з тунелів для контрабанди, коли-небудь знайдених в прикордонних районах з Мексикою.

Читайте такожНа Гаваях чоловік на подвір’ї провалився у лавовий тунель

Підземний хід довжиною 1 313 метрів забезпечений ліфтом, рейковими шляхами, системами вентиляції та дренажу, а також високовольтними електричними лініями, передає Бі-бі-сі. Вхід у нього розташований на території промислового об'єкта на околиці міста Тіхуана в Мексиці, а вихід був знайдений у місті Сан-Дієго в американському штаті Каліфорнія.

Відео дня

При виявленні тунелю не було зроблено арештів, не були також виявлені наркотики. Американська влада не повідомила, кого саме вона підозрює у спорудженні цього підземного шляху.

Однак відомо, що в цьому районі активно діє мексиканський картель Сінаола, який уряд США вважає найбільшою злочинною наркотичною організацією в світі.

Засновник картелю Хоакін "Ель Чапо" (Коротун) Гузман, який очолював його протягом тривалого часу, відбуває довічний термін в американській в'язниці.

Тунель був виявлений ще в серпні минулого року. Мексиканська поліція виявила вхід в нього, а слідчі з США нанесли на карту і склали опис. У середу вони опублікували цей опис.

Середня глибина, на якій знаходиться тунель, становить 21 метр. Розміри підземного ходу - 175 см у висоту і 62 см в ширину. Залишається невідомим, скільки часу пішло на його спорудження.

"Складність і довжина тунелю демонструє, наскільки довго транснаціональні злочинні організації здатні готувати операції по контрабанді", - заявив спеціальний агент міністерства внутрішньої безпеки США в Сан-Дієго Карделл Морант.

REUTERS

Вихід тунелю в районі промислових складів у районі Отай-Меза в Сан-Дієго був замаскований сотнями мішків з піском, йдеться в заяві. У головного тунелю було також незакінчене відгалуження.

З 2016 року на кордоні між Каліфорнією і Мексикою було виявлено не менше дюжини таких складних інженерних споруд. А в 2014 році в Сан-Дієго був знайдений другий за протяжністю тунель довжиною більше 600 м.