REUTERS

Відчуття за визначенням важко висловити словами. Тому дуже не просто описати тривогу, яка охопила світ зараз. Однак, якщо сказати, що люди в різних куточках планети налякані новим коронавірусом, це буде несправедливо.

Слово «налякані» не достатньо сильне й точне, щоб описати той тип страху, який, схоже, багато людей відчувають. Ознаки тривоги повсюди. Її можна побачити на обличчі людей в метро, коли хтось закашлявся або в очах водія Uber, який з-під своєї маски вдивляється у відображення свого пасажира через дзеркало заднього виду. Зрештою, її видно у масивних, невідповідних й саморуйнівних реакціях деяких суспільств, - пише головний редактор Foreign Policy Джонатан Теппермен.

Читайте такожThe Guardian: Психологи пояснили, як коронавірус COVID-19 створює паніку й хаос

Відео дня

«Дозвольте мені одразу дещо прояснити: я не маю на увазі, що немає хороших, раціональних причин турбуватися. На момент написання цієї статті 116145 людей у світі вступили в контакт з COVID-19. З них 4090 померли. Навіть гірше, на Заході інфекція досі набирає оберти. Це означає, що пандемія ще не показала всю свою силу», - пише автор.

Уряди Китаю, США, Ірану й Італії тим часом дуже незграбно відреагували на епідемію. Деякі з них брешуть про епідемію й карають тих, хто говорить про неї відкрито. В такі моменти люди цілком законно очікують, що розсудливий уряд, опираючись на факти, захистить їх. Але американці, приміром, зараз не отримують цього. Адміністрація Дональда Трампа не просто працює з неповним складом команди. В 2018 році американський президент звільнив усю команду реагування на пандемії в США.

Тож все це дуже страшно. І навряд чи засновник Tesla Ілон Маск, який назвав паніку через коронавірус «дурницею», мав рацію (хоч паніка точно не зарадить ситуації»). Президент Дональд Трамп теж помилявся, коли називав епідемію «вигадкою» демократів. Однак, ступінь глобальної реакції на коронавірус доводить, до відбувається щось дивне.

Читайте такожDer Spiegel: Путін й Ердоган можуть зробити з епідемії COVID-19 справжню катастрофу для Європи

«Варто почати з того факту, що ми як вид пережили значно гірші речі без переляку. Я не говорю про стародавні катаклізми, такі як чорна чума, яка вбила приблизно 200 мільйонів людей у часи Середньовіччя. Я маю на увазі ВІЛ/СНІД (який багато років мав 100% рівень смертності, що на 95-99% більше, ніж у коронавірусу), SARS і грип H1N1. Я кажу про сезонний грип, який в 2017-2018 роках лише в США вбив понад 75,9 тисяч людей. А це більше, ніж від COVID-19 в усьому світі. Або ж можна подивитися на аварії на дорогах, які відбирають життя 1,25 мільйона людей щороку. І це не дуже вплинуло на людську поведінку», - зауважує автор.

Однак, попри вірогідність того, що більшість людей ніколи не підхоплять вірус, а більшість з тих, хто заразиться, виживуть, люди й уряди реагують дуже екстремально. Деякі з цих реакцій, на думку автора, дурні й відносно доброякісні, до яких можна віднести носіння вологих і пористих хірургічних масок або панічні закупки горіхового масла, туалетного паперу чи інших продуктів щоденного вжиту. Для такої поведінки німці вже, звісно ж, знайшли спеціальне слово – hamsterkauf або дослівно «хом’ячі закупки».

Читайте такожУ Південній Кореї лідерів церкви можуть звинуватити у вбивстві через смерті від COVID-19

Тим часом, демагоги й шанувальники теорій змов були настільки зайнятими вигадками пліток про вірус, що Wikipedia створила сторінку, щоб відстежувати їхні хворі фантазії. Серед найбільш яскравих історія про те, як Китай нібито створив хворобу, щоб придушити протести в Гонконзі чи підкорити уйгурців. Інша вигадка говорить, що коронавірус – це частина схеми з контролю населення, яку розробив засновник Microsoft Білл Гейтс. Інша брехня стверджує, що вірус був розроблений в лабораторії з розробки біологічної зброї в Канаді. І це, мабуть, перший випадок, коли Канаду звинуватили в чомусь зловісному.

В цей час ірраціональна реакція на вірус почали шкідливо впливати на життя людей й економіку країн. Хоча деякі заходи точно не допоможуть боротися з пандемією. Оглядач Washington Post Фарід Закарія минулого тижня вказав на те, що популісти використовують хворобу для посилення своїх атак проти імміграції. Більше 10% світового населення тепер під обов’язковою блокадою. Італія скасувала богослужіння в церквах, Ірландія – паради на День святого Патрика, а Токіо – щорічне свято цвітіння сакури. Ізраїль, будучи однією з найбільш свідомих щодо кордонів країн, розгорнула заходи в дусі відеогри «World War Z», відправляючи на 14 днів у карантин всіх, хто в’їжджає в країну з будь-якого регіону. Такі заходи підірвуть критично важливі економічні дії в короткій перспективі й можуть посіяти хаос в світових ланцюгах поставок в довгостроковій.

Читайте такожУ в'язницях Італії спалахнули бунти через коронавірус – шестеро людей загинули

Що ж пояснює й об’єднує всі ці заходи, які часто суперечать медицині й здоровому глузду? На думку автора, це три основні відповіді. Перша з них говорить, що коронавірус – новий, невидимий й інколи смертельний. Він лишається досі чимось незнайомим. Проблема не лише в тому, що до появи вакцини ще далеко. Людство досі не дуже добре розуміє, з чим йому доводиться боротися. Наскільки смертельна нова хвороба насправді або скільки людей насправді заражені. Останнє питання частково пов’язане з нестачею засобів для тестування в США й інших країнах світу.

Як пояснив професор політології Сиракузького університету Майкл Баркун, невидима й загадкова природа нового ворога робить його особливо страшним, особливо на тлі відсутності будь-яких пояснень й антидотів. По-друге, коронавірус особливо страшний тому, що він став уособленням й при цьому експлуатує всі світові проблеми, які й до цього часу провокували напругу у світі. Зокрема, він зачіпає болючі точки глобалізації, масової міграції й взаємозалежності. Це саме ті проблеми, на яких грали Дональд Трамп й інші популісти впродовж років. Тож багато виборців почувається під ударом сил, які вони не розуміють й не можуть контролювати.

Читайте такожКоронавірус проник до Ірландії та Люксембургу: виявлено перших заражених

Третя причина, чому коронавірус викликав таку паніку, - це приховане відчуття вини багатьох людей через безвідповідальне використання природних ресурсів. Багато десятиліть людство спалювало вуглець й зловживало потужними антибіотиками, шкодячи біосфері. Тривалий час можна було думати про цю шкоду як про абстрактну проблему. Але в останні кілька років лісові пожежі охопили планету, а погода стала спекотною, більш вологою й нестримною. тому проблему екології більше не вдається ігнорувати. Багато людей відчувають, що суспільство зламало колись передбачувані природні системи. І за це доведеться поплатитися. Коронавірус підживлює страх неминучої розплати.