Ілюстрація REUTERS

Люди очікують, що зняття карантину з США буде означати, що всі зможуть повернутися в офіси, на заводи й в школи. Що всі знову повернуться до старого способу життя, який був до пандемії коронавірусу, запустивши економіку.

Але в кращому випадку ці спокусливі цілі вдасться досягти частково, зупиняючись і просуваючись значно повільніше, ніж хотілося б. Як на довго довдеться робити зупинки, буде залежати від успіхів країни у виконанні великих завдань у сфері охорони здоров'я. Про це в редакційній статті пише Washington Post, додаючи, що гірким фактом буде те, що вакцини чи ліків від COVID-19 не буде ще рік чи й довше.

Читайте такожУ штаті Нью-Йорк від коронавірусу вже померли понад 10 тис. людей

Відео дня

І дуже заразний вірус буде й далі поширюватися по США і світі. Лише жорсткі й радикальні заходи можуть недопустити нових спалахів чи вибухів зараження на зразок тих, які сталися в Ухані, Бергамо чи Нью-Йорку.

Колишній директор Центру контролю і профілактики захворювань Том Фріден визначив чотири завдання. По-перше, потрібно розгорнути широкомасштабне тестування, щоб знати напевне, хто хворий, а хто ні. По-друге, заражених потрібно ізолювати від здорових й вразливих. По-третє, всіх, хто контактував з хворими, потрібно відстежити. По-четверте, таких людей теж треба ізолювати, щоб недопустити подальшого поширення. Всі ці чотири кроки потрібні для того, щоб заблокувати вірус.

Нажаль, серйозні й невирішені проблеми є в кожного з чотирьох кроків плану. Буде катастрофою, якщо під час наступної фази збережеться хаотична нестача в поставок і відсутність лідерства, як це було впродовж останніх кількох місяців. Тести на перевірку, хто хворий, а хто ні, проводилися в темпі 140 тисяч на день, про що свідчать дані штатів. Це лише дрібна часка того, що насправді потрібно для другої фази. Серологічні аналізи, покликані перевірити, чи з'явилися у людей антитіла для боротьби з вірусом у майбутньому, ніколи масштабно взагалі не проводили. Багато тестів на етапі розробки. Але технічна й біомедична невизначеність лишається включно з тим, як довго антитіла живуть і як надійно вони захищають від коронавірусу.

Читайте такожBloomberg: Світ охоплять революції після пандемії коронавірусу

Колишній комісар Служби з питань продовольства і ліків США Скотт Готтліб і колишній голова цього відомства Лорен Сілвер допустили, що роботодавці повинні взяти на себе частину тягаря, проводячи тести на робочих місцях, щоб це стало поширеною рутиною.

Виявлення людей, які контактували чи перебували поряд з хворими, - це дуже трудоємке завдання. Відомства охорони здоров'я знають, як це зробити, але їм бракує тисяч працівників. Звідки ця "армія" кадрів раптом візьметься? Проблема, швидше за все, впаде на рівень окремих штатів і міст через незграбне лідерство президента Дональда Трампа. На щастя, додатки для смартфонів можуть трохи допомогти. Але вони теж викликають сумніви й в будь-якому випадку не можуть замінити реальних людей.

Читайте такожWashington Post: Пандемія COVID-19 вбиває правду не гірше за війну

Перезапуск економіки США - це те, чого всі хочуть не менше ніж появи ліків чи вакцин від коронавірусу. Але самих лише бажань замало. Потрібен план на вірогідний випадок, що ані вакцини, ані ліків не буде впродовж наступних 18 місяців чи й довше. В такому світі безпечне повернення людей на робочі місця буде вимагати лідерства й планування, а також участі уряду на всіх рівнях, приватного сектору й населення. Це не відбудеться швидко чи просто.