REUTERS

Інтереси Росії в Україні та Сирії відстоює приватна військова компанія, якої юридично не існує. Тому її втрати не псують офіційну статистику Міноборони РФ. Проте докази її існування оприлюднило видання "Фонтанка".

Читайте такожАрмія Асада при підтримці російської авіації наступає на Ель-Кар'ятейн

Відомого як "ПВК Вагнера" батальйону з важким піхотним озброєнням і бронетехнікою немає ні в силових відомствах, ні в реєстрі юридичних осіб. Бійці відсутні у формулярних списках особового складу. У Росії немає закону про приватні військові компанії і громадянські організації, які мають в арсеналі броньовані бойові машини, переносні зенітні комплекси та міномети.

Відео дня

За інформацією видання, умовна ПВК під командуванням людини з позивним "Вагнер", була сформована на основі "Слов'янського корпусу", пошарпаного в Сирії в 2013 році. З весни 2014 року вона діяла в Криму, а потім на території Луганської області.

Єдине документальне підтвердження існування неформального батальйону, яким-небудь чином визнаного офіційними структурами, журналісти знайшли у документах за підписом президента Росії після того, як дізналися, що бійці отримують державні нагороди.

"На 23 лютого, 9 травня – в Молькіному нагородження. Приїжджає дядько сивий в шкіряній льотній офіцерській куртці, з вигляду – чекіст у званні не нижче генерал-майора. Спочатку тим, хто живий в строю, кому орден Мужності, кому – "Відвагу". Потім зачитує тих, кого у строю нема, – посмертно", - говорить джерело.

При цьому повідомляється, що встановлений порядок представлення до нагородження медалями і орденами таку можливість виключає. Надіслані документи переконують у зворотному.

Скільки бійців Вагнера загинули в Сирії, може сказати або "відділ кадрів" ПВК, або сам Вагнер, або відділ адміністрації президента, що готує укази про посмертне нагородження. Співрозмовники видання говорять про десятки.

Командир

Рота, яка зайшла до Сирії у вересні 2015 року, залишила її в кінці грудня того ж року, але, як кажуть, з 93 осіб живими і без поранень повернулися третина. Основні ж втрати почалися в січні – лютому, в боях за Пальміру. Складність документального підтвердження жертв в тому, що навіть службовці в одному взводі не завжди знають не тільки прізвища, але й імена один одного. "Цікавість не вітається. З ким пліч-о-пліч свинець жуєш – іноді імен не знали. Хто чим займався, хто що про це не говорять", – розповіли джерела.

Як пише видання, в Сирії, за приблизними підрахунками, перебуває підрозділ Вагнера в складі близько чотирьохсот осіб. 

"Три розвідувально-штурмові роти, у кожній від дев'яноста до ста осіб. Три взводи з СПГ і АГС – рота вогневої підтримки. Рота ППО з "Іглами". Рота зв'язку. Рота охорони. Медчастини. Плюс цивільні – обслуговуючий персонал. Без цивільних – чоловік шістсот", - розповідають співрозмовники газети.

Особливістю ПВК Вагнера називають взвод сербів, який почали формувати влітку 2014 року. За словами співрозмовників "Фонтанки", командиром воїнів був серб з позивним "Вовк" Давор, давній товариш Вагнера, нібито їхнє знайомство почалося ще до України і навіть до "Слов'янського корпусу".

@WilliamsJon

Відсоток втрат, нехарактерний для приватних військових компаній, які виконують у зоні бойових дій локальні та вузькопрофесійні задачі, що не передбачають ходіння в атаку, ті, хто повернулися живими, пояснили "тактикою Другої світової":

"Тільки багнетів на АК не вистачає, а то прямо Друга світова. Як було під Дебальцевого – в поле людей виганяли з технікою, і команда – ваше завдання взяти укреп, взяти блокпост. І вперед, просто як на м'ясо. Коли по нас починали з стодвадцяток класти, з "Кордів", з РПГ по техніці – люди... їх просто рвало. Прямий з РПГ – тільки руки-ноги залишаються. Без навчання в Молькіно в бій нікого не пошлють, але чому встигнуть навчити - просто елементарно стріляти, щоб не відразу здохнути. У кого є бойовий досвід – вони ще якось більш-менш живуть, але все одно, не те".

У Сирії, кажуть знайомі з ситуацією джерела, тактика "Ура" продовжилася: "Що ми там робимо? Йдемо першою хвилею. Наводимо авіацію з артилерією, витісняємо противника. За нами бадьоро заходить сирійський спецназ, а слідом "Вести-24" разом з ОРТ з камерами йдуть брати у них інтерв'ю".

Читайте такожУ Росії стверджують, що повернули із Сирії всю заплановану до виведення оперативно-тактичну авіацію

Співрозмовник запевнив, що бажаючих потрапити до Вагнера і воювати за 240 тисяч рублів на місяць набагато більше, ніж вакансій: "Ти з свого Петербурга давно виїжджав? Крім Москви і Пітера, ніде роботи нема ніякої. Якщо пощастить – 15-20 тисяч в місяць вважається непогано, а ціни на продукти – наче в Антарктиді живемо. У Молькіно черга стоїть. А взагалі – були б ПВК офіційно, як за кордоном, – було б чудово. У нас ми ніхто і звати ніяк".

Як повідомляв УНІАН, Росія почала виводити свої війська з Сирії 15 березня за наказом президента Володимира Путіна. Він заявив, що російська армія в цілому виконала поставлені перед нею в Сирії завдання.

Однак певна частина російської авіації залишилася в Сирії для бомбардувань, за твердженням міністерства оборони РФ, позицій екстремістського угруповання "Ісламська держава". Зокрема у відомстві розповідали про підтримку операції по звільненню Пальміри від ісламістів.