REUTERS

Як передає кореспондент УНІАН, про це йдеться в пояснювальній записці до проекту федерального закону «Про ратифікацію угоди між РФ і Сирійською Арабською Республікою про розміщення авіаційної групи Збройних Сил Російської Федерації на території Сирії».

Документ вніс до Держдуми сьогодні глава російської держави. Угода підписана в Дамаску 26 серпня 2015 року.

Читайте такожРосія може підключити стратегічну авіацію у Сирії після знищення Мі-8 - ЗМІ

Відео дня

«Угода укладається на безстроковий період і тимчасово застосовується з дати її підписання. Застосування угоди припиняється після закінчення одного року з дати отримання повідомлення однієї із сторін про намір припинити дію Угоди», - йдеться в документі.

Відзначається, що фінансування витрат на реалізацію угоди здійснюватиметься в межах бюджетних асигнувань федерального бюджету, виділених Міноборони Росії на відповідний рік.

Також у документі відзначається, російська авіаційна група розміщена на території Сирійської Арабської Республіки на прохання сирійської сторони і дислокована на аеродромі Хмеймім (провінція Латакія), який разом з його інфраструктурою та необхідної територією за погодженням сторін надаються в користування російській стороні на безоплатній основі.

Відзначається, що застосування російської авіаційної групи здійснюється згідно з рішенням її командира за планами, погодженими сторонами. Склад російської авіаційної групи визначається російською стороною за погодженням з сирійською стороною.

При цьому, озброєння, боєприпаси, обладнання і матеріали, необхідні для виконання російською авіаційною групою завдань за призначенням, для забезпечення безпеки і життєдіяльності її особового складу, ввозяться на територію Сирії без стягнення будь-яких зборів і мит.

Згідно з документом, особовий склад російської авіаційної групи безперешкодно перетинає кордон Сирії й не підлягає огляду прикордонними і митними органами сирійської сторони. Крім цього, особовому складу російської авіаційної групи та членам їхніх сімей надаються імунітети та привілеї, аналогічні тим, які передбачені стосовно дипломатичного персоналу дипломатичного представництва.

Читайте такожДальні бомбардувальники, що вилетіли з РФ, знову завдали удару по території Сирії (відео)

Російська авіаційна група звільнена від усіх прямих і непрямих податків, користується повним імунітетом від цивільної та адміністративної юрисдикції Сирійської Арабської Республіки. Рухоме і нерухоме майно, архів і документи російської авіаційної групи недоторканні. Транспортні засоби та повітряні судна Російської Федерації, що використовуються в інтересах російської авіаційної групи, користуються імунітетом від огляду, обшуку, реквізиції, арешту та інших примусових заходів.

«Сирійська сторона не пред'являє жодних претензій Російській Федерації, її авіаційній групі та її особовому складу і не порушує стосовно них ніяких позовів у зв'язку з діяльністю російської авіаційної групи і її особового складу», - відзначається в пояснювальній записці.