Більшість унікальних фресок і статуй Нимруда знищені / Фото F. Tronchin via flickr.com

Скульптури, що стояли на його вулицях, розбиті, зіккурат, який входив колись до числа найвищих древніх споруд, що збереглися до наших днів, зруйнований майже дощенту, пише Російська служба Бі-бі-сі.

Бойовики ІД захопили Німруд в червні 2014 року - незабаром після того, як взяли Мосул. У березні 2015 року стало відомо, що вони зруйнували історичний центр міста вибухівкою, бульдозерами і кувалдами.

ЮНЕСКО кваліфікувала подію як військовий злочин.

Відео дня

Читайте такожШтурм Мосула уповільнився через атаки смертників (фоторепортаж)

15 листопада до історичного центру міста завітав командир проурядового ополчення. Оглянувши залишки стародавніх споруд, він сказав журналістам: "Раніше ти приходив сюди і розумів, як жили люди. Тепер нічого не залишилося".

"Знищено все, - додав він. - Втратити Німруд мені навіть болючіше, ніж втратити свій рідний дім".

Німруд був відбитий у бойовиків урядовими військами в ході масштабної операції, метою якої є взяття Мосула - міста, яке вважалося останнім оплотом ІД в Іраку.

Місто Німруд розташоване приблизно в 32 кілометрах на південь від Мосула. Воно було засноване більше 3 тисяч років тому. Це було одне з найбільших міст Ассирійської імперії, в певний період місто було столицею. Площа історичного центру міста становить приблизно 3,5 кв. кілометра.

На цій території вмістилися палаци і гробниці ассирійських імператорів, храми, побудовані ассирійцями на честь своїх богів, величезні статуї левів та крилатих биків, а також всесвітньо відомі фрески.

Лідери "Ісламської держави" неодноразово заявляли, що вважають всю доісламську культуру та архітектуру ідолопоклонством. У зв'язку з цим вони зруйнували ще кілька великих історичних пам'яток в Іраку і Сирії, в тому числі Пальміру.