Мартін Шульц / REUTERS

Соціал-демократична партія Німеччини (СДПН) під час партійного з'їзду в неділю, 19 березня, обрала Мартіна Шульца новим головою партії та висунула його кандидатом у канцлери від СДПН на парламентських виборах, які відбудуться восени 2017 року. За нього було віддано 100 відсотків голосів, пише Deutsche Welle.

Читайте такожУ Берліні Штайнмаєру офіційно передали президентські повноваження (фоторепортаж)

Колишній голова Європарламенту змінив на цій посаді Зігмара Габріеля, який очолював СДПН з 2009 року.

Відео дня

У своїй промові на з'їзді Шульц попросив однопартійців про розуміння у зв'язку з тим, що він представить конкретні пункти виборчої програми партії влітку. "Але одне я можу оголосити вже зараз: у нашій програмі йтиметься про справедливість, повагу та гідність", - сказав Шульц.

Він анонсував, що виборчу програму СДПН, яка є результатом дворічної роботи, презентують на партійному з'їзді в кінці червня в Дортмунді.

Також Шульц подякував чинному главі МЗС Німеччини Зігмару Габріелю, який наприкінці січня відмовився висуватися в канцлери й надалі очолювати партію та запропонував на цю роль його кандидатуру. Відкласти власні амбіції - "велике політичне та передусім людське досягнення, яке показує, якою особливою особистістю ти є", - сказав Шульц Габріелю.

Після того, як стало відомо, що Шульц буде кандидатом у канцлери рейтинг СДПН у Німеччині значно зріс, натомість рейтинг блоку партій Християнсько-демократичний союз/Християнсько-соціальний союз (ХДС/ХСС) дещо знизився. Згідно з даними соціологів, зі зміною свого лідера СДПН за популярністю вперше з 2006 року випередила політичну силу Меркель.

Як повідомляв УНІАН, 25 лютого чинного канцлера ФРН Ангелу Меркель переважною більшістю голосів обрали лідером передвиборчого списку партії Християнсько-демократичний союз.