Удар США по Сирии / REUTERS

Заступник генерального секретаря Організації Північноатлантичного договору (НАТО) Роуз Геттемюллер заявляє, що нічний удар США по Сирії став твердим сигналом режиму президента Башара аль-Асада щодо неприйнятності застосування хімічної зброї проти цивільних громадян.

Як передає кореспондент УНІАН, про це вона сказала в рамках 10-го Київського безпекового форуму.

Читайте такожСША консультувалися з Великобританією перед ударом по базі "Шайрат"

Відео дня

Геттемюллер зауважила, що наразі рано говорити, які будуть наслідки після нічного удару по Сирії.

За її словами, у відповідь на "жахливий хімічний інцидент" відбулася зосереджена атака, мета якої полягала у тому, щоб "донести твердий і чіткий сигнал режиму Башара аль-Асада". "Але вона не мала на меті загострити ситуацію у будь-якому напрямку", - наголосила Геттемюллер.

При цьому вона підкреслила, що треба зачекати і проаналізувати, як будуть далі розвиватися події на тлі застосування хімічної зброї проти цивільних у Сирії.

Також вона привітала той факт, що перед здійсненням удару по базі сирійських військ американська сторона скористалася можливістю комунікації по каналам зв'язку з РФ, щоб повідомити про свої дії.

Як повідомляв УНІАН, сьогодні, 7 квітня, вночі США завдали ракетного удару по авіабазі у Сирії у відповідь на ймовірну атаку з використанням хімічної зброї на місто, що утримується повстанцями.

Пентагон заявив, що 59 крилатих ракет «Томагавк» були випущені о 04:40 за сирійським часом з есмінців у східній частині Середземного моря. У відомстві зазначили, що російські військові, які підтримують сирійський уряд, були поінформовані заздалегідь про цей крок з боку США.

У заяві Пентагону відзначається, що ракети були випущені по літаках, ангару, заправних станціях, складах техніки і озброєнь і засобах ППО на сирійській військовій базі Шайрат.

У Кремлі назвали удари США по Сирії «агресією проти суверенної держави в порушення норм міжнародного права під надуманим приводом».

У МЗС РФ заявили, що відмовляються від меморандуму з США про забезпечення безпеки польотів у Сирії.