На саміті з ядерної безпеки у Вашингтоні, що завершився в середу, 13 квітня, міністр закордонних справ РФ Сергій Лавров і держсекретар США Хілларі Клінтон підписали протокол до угоди про двосторонню утилізацію надлишкового збройового плутонію. Відповідно до документа, кожна з країн зобов`язалася 2018 року почати знищення 34 тонн небезпечної речовини, повідомляє Лента.ру з посиланням на ІТАР-ТАРС.

Надлишки збройового плутонію будуть використані як паливо для АЕС. Утилізація плутонію проходитиме у відкритому паралельному режимі і під інспекційним контролем.

За словами Хілларі Клінтон, запланованого до утилізації плутонію вистачило б на виробництво в кожній з країн 17 тисяч ядерних боєголовок. Клінтон також зазначила, що США і Росія мають намір надалі утилізувати "ще більше плутонію".

Відео дня

Двостороння угода про утилізацію плутонію була підписана 2000 року, проте, за словами Лаврова, його практичне виконання було неможливе "з технічних причин", які і були усунені після підписання протоколу.

У тексті меморандуму РФ про фізичну ядерну безпеку, поширеному у Вашингтоні 13 квітня, також повідомляється, що Росія має намір в 2010 році вивезти свіже і відпрацьоване уранове паливо з України, Білорусії, Польщі, Сербії та Німеччини. Ці заходи проводитимуться в рамках програми вивезення високозбагаченого уранового палива з третіх країн, на території яких є дослідницькі реактори російського і американського виробництва.

Крім того, на пленарному засіданні саміту президент РФ Дмитро Медведєв заявив, що Росія до кінця квітня 2010 року закриє свій останній реактор з вироблення збройового плутонію в місті Залізногорську Красноярського краю в рамках угоди, укладеної 2003 року на рівні міністерств атомної енергетики двох країн.