МЗС Росії каже, що ті просто мікросхеми поставляли

Як передає власний кореспондент УНІАН у РФ, про це офіційний представник МЗС Росії Олександр Лукашевич сказав сьогодні на брифінгу в Москві.

«Ми уважно стежимо за ситуацією, яка складається навколо групи осіб, серед яких є і російські громадяни. За інформацією, що надходить, їх звинувачують у незаконних поставках виробів мікроелектроніки», - сказав О.Лукашевич.

Він повідомив, що американська сторона поінформувала Росію, що звинувачення має кримінальний характер і не стосується якоїсь розвідувальної діяльності. «Передані нам матеріали цієї справи наразі вивчаються», - повідомив він.

Відео дня

При цьому О.Лукашевич заявив, що МЗС РФ стурбований тим, що американська влада не повідомила російські консульські установи про факт арешту громадян РФ. За його словами, зараз російські дипломати в США добиваються зустрічі з усіма заарештованими росіянами. На цей час консул РФ поспілкувався з одним із заарештованих у залі суду, де ухвалювалося рішення про обрання запобіжного заходу.

Вчора, 3 жовтня, мін’юст США оприлюднив прізвища 11 осіб, яких звинувачують у незаконному вивезенні із США високотехнологічної мікроелектроніки нібито на користь російських військових і спецслужб. Вісьмох з них вже заарештовано. Головним підозрюваним вважається Олександр Фішенко - громадянин США, який, за версією американського правосуддя, займався незаконними поставками через свою фірму Arc Electronics.

Як повідомляв УНІАН, останній «шпигунський» скандал з російськими розвідниками стався два роки тому. Так, 10 червня 2010 року американська влада затримала 11 осіб за звинуваченням у роботі на російські спецслужби. Десятьом з них були висунуті звинувачення в шпигунстві і відмиванні грошей.

За версією влади, всі вони працювали на російську розвідку під прикриттям і виконували різні завдання, зокрема, збирали інформацію про розробки в галузі озброєння. Також до їхнього завдання входило налагодження контактів з впливовими особами. Генеральний прокурор США Ерік Холдер заявляв, що Росія платила своїм агентам "сотні тисяч доларів".

8 липня відбувся суд, на якому обвинувачені частково визнали свою вину. За це суддя засудила їх до термінів, які вони вже відбули в ув'язненні, і розпорядилася негайно депортувати. Наступного дня шпигуни прибули до Відня, де їх обміняли на чотирьох росіян, раніше помилуваних Президентом РФ Дмитром Медведєвим.