США дали Ізраїлю зрозуміти, що він може залишитися з Іраном "сам на сам", вважає The Guardian / Колаж УНІАН, фото скріншот, фото ua.depositphotos.com

У ніч на 14 квітня Ізраїль стримав навалу дронів та ракет від Ірану, однак головний меседж, який хотів донести Тегеран до світу та Єрусалиму, не вдалося знешкодити силами ППО. 

Ця атака викрила межі готовності США бути втягнутими в ширший конфлікт. Це може стримати наступний крок Ізраїлю у боротьбі за Близький Схід. Таку думку висловив Есфандьяр Батмангхелідж - засновник і головний виконавчий директор аналітичного центру Bourse & Bazaar Foundation в колонці The Guardian

США натякнули Ізраїлю, що він може залишитися з Іраном "сам на сам", вказав аналітик. Про це свідчить заява американського лідера Джо Байдена, який, хоч і пообіцяв допомогу, дав зрозуміти:

Відео дня

"Якщо Ізраїль продовжуватиме наступати, може статися так, що він буде змушений діяти самотужки. Цей факт більше, ніж будь-що інше, може стримувати наступний крок Ізраїлю".

На початку квітня Ізраїль зробив сміливу атаку, завдавши удару по іранському консульству в Дамаску. Тоді було ліквідовано кількох військових командирів. Верховний лідер Ірану аятола Алі Хаменеї у своїй проповіді на честь священного в Ірані "Ід аль-Фітр" (ісламське свято на честь закінчення Рамадану) назвав це помилкою Єрусалиму, за яку Ізраїль ще заплатить, нагадав Батмангхелідж. 

Так і сталося: вже через з кілька днів 300 безпілотників і ракет летіли в напрямку ізраїльських міст. Ця атака стала першим випадком, коли Іран атакував Ізраїль безпосередньо зі своєї території, не покладаючись на своїх маріонеток в Іраку, Сирії чи Лівані, пише він.

"Хоча ізраїльські літаки й засоби протиповітряної оборони відповіли за підтримки американських, британських, французьких і йорданських сил, успішно перехопивши більшість дронів і ракет, це видовище - коли ракети пролітали над третьою найсвятішою святинею в ісламі "Куполом Скелі", здавалося, провіщувало повномасштабну війну", - вважає аналітик.

Він підкреслює, що наразі ми можемо спостерігати разючу зміну риторики Вашингтону, що може вплинути на траєкторію ізраїльсько-іранського конфлікту. Президент США Джо Байден попередив прем'єр-міністра Ізраїлю Біньяміна Нетаньяху, що Америка не підтримає ізраїльську контратаку проти Ірану. Також американські офіційні особи повідомляли журналістам наступне: Байден вкрай стурбований тим, що Нетаньяху, можливо, намагається втягнути США в ширший конфлікт.

Ізраїль та Іран роками ведуть "тіньову війну" і Іран пережив багато "прикрощів", втративши чимало своїх генералів, пише аналітик. "Були вбиті високопоставлені генерали. Вбивали вчених-ядерників. Ізраїльські кібератаки неодноразово вражали військові об'єкти, ядерні установки та цивільну інфраструктуру по всьому Ірану. Готовність Ірану відповідати на ці атаки відображала страх, що пряма відповідь може вивести війну з Ізраїлем з тіні. Навіть зараз іранське військове командування, прагнучи продемонструвати свою силу, побоюється початку війни з Ізраїлем, яку вони можуть не виграти", - підкреслив директор аналітичного центру Bourse & Bazaar Foundation

Він нагадав, що лідер Ірану Хаменеї очолив країну після тривалої ірано-іракської війни, в якій загинуло понад 200 000 іранців. "Для Хаменеї і його покоління революціонерів першим досягненням ісламської революції була "стабільність і безпека країни", прикладом якої стала "священна оборона" Ірану від вторгнення Саддама Хусейна", - вважає аналітик.

Тобто для "спадщини Хаменеї" як політика питання безпеки Ірану мало б мати значення, адже іранці вже знають - може бути по-іншому, пише Батмангхелідж. 

"Тому дивно, що Іран вирішив атакувати ізраїльську територію саме зі своєї території... Офіційні особи та аналітики очікували зваженої відплати. Важливо, що Іран надав Ізраїлю і його партнерам достатньо часу для підготовки до нападу. Іран також провів переговори по секретних каналах, щоб дати зрозуміти, що він не прагне спровокувати війну. Після завершення атаки місія Ірану в ООН виступила із заявою, в якій зазначалося, що "питання можна вважати вичерпаним"", - нагадав він.

Водночас характер атаки та сам факт того, що Іран вдарив по Ізраїлю "напряму" - змусить Єрусалим на вогонь відповісти ще більшим вогнем. Можливо, нам слід чекати початку нового, ще небезпечнішого циклу ескалації між ними, вважає аналітик. І хоча у заяві Байден щодо нападу на Ізраїль підтверджує "залізну відданість США" ізраїльській безпеці, ми також бачили в ній деякі дивовижні формулювання.

"У заяві чітко вказано, що Іран атакував "військові об'єкти", применшуючи загрозу життю цивільного населення. У заяві підкреслюється, що оборона була успішною і що вороги Ізраїлю "не можуть ефективно загрожувати" його безпеці, випереджаючи аргументи про те, що Ізраїль стикається з екзистенційною загрозою з боку Ірану. Байден обіцяє координувати об'єднану "дипломатичнувідповідь" на агресію Ірану, виключаючи негайну військову відповідь. Заява завершується запевненням, що американські війська не зазнали нападу, що є важливим сигналом для американської громадськості", - аналізує Батмангхелідж. 

Скоріш за все, Іран розкусив Байдена в тому, що він глибоко не бажає втягувати США в нову війну, де б вона не була. "Про що нещодавно свідчить його реакція на загибель трьох американських солдатів під час нападу на військову базу Аль-Танк в Сирії в січні", - підкреслює аналітик.

На його думку, цим можна пояснити, чому Іран обрав прямий, хоча і вивірений, напад на Ізраїль.

"Це не відновило безпосередньо іранське стримування, але викрило критичне американське небажання (до війни - УНІАН)", - резюмував він.

Іран показав військове безсилля - аналітика The Telegraph

На думку британського The Telegraph, прямий удар Ірану по Ізраїлю не дав країні нічого. Він лише продемонстрував власне безсилля та недовершеність зброї, яку, як нагадало ЗМІ, Іран постачає й Росії для війни в Україні. Він назвав пряму конфронтацію з Ізраїлем нищівною поразкою Тегерану. 

Там додали, що раніше Іран вдало замітав власний слід, покладаючись на різні терористичні угрупування. Але тепер маски спали. "Напад Ірану на Ізраїль розкрив справжні наміри Ісламської Республіки", - заявив The Telegraph

Вас також можуть зацікавити новини: