Марія Колеснікова / Фото REUTERS

Член президії Координаційної ради білоруської опозиції Марія Колесникова, яка утримується в СІЗО, закликала співвітчизників "не боятися бути вільними".

Її звернення опубліковано в офіційному Telegram-каналі Віктора Бабарика.

"Свобода варта того, щоб за неї боротися. Не бійтеся бути вільними! Міцно обіймаю і люблю. Величезне спасибі родині, друзям, близьким і всім, хто нас підтримує. Спасибі міжнародній спільноті та культурній спільноті за підтримку і солідарність. Я щаслива быць беларускай. Ви неймовірні! Я ні про що не шкодую і вчинила б так само", - пише Колеснікова.

Вибори і протести в Білорусі: хронологія подій

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори. За офіційними даними ЦВК, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,1% виборців, за його головного опонента Світлану Тихановську - 10,1%.
  • Тисячі жителів Білорусі, не згодних з результатами виборів, вийшли на акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У перші дні протестів були затримані тисячі людей, пізніше багатьом з них призначили адмінарешт.
  • Лукашенко неодноразово заявляв, що ситуацію в Білорусі розхитують ззовні, і домовився з президентом РФ Володимиром Путіним спільно реагувати "у разі загострення ситуації в частині зовнішніх загроз". 27 серпня Путін допустив використання російських силовиків для придушення протестів у Білорусі.
  • В Євросоюзі заявили про невизнання результатів виборів і досягли угоди застосувати санкції проти білоруських чиновників у відповідь на фальсифікацію результатів голосування і застосування насильства проти протестувальників.

Читайте такожСША готують нові санкції проти Білорусі - Помпео

Викрадення лідерів опозиції в Білорусі

  • Троє членів Координаційної ради опозиції - Марія Колеснікова, Іван Кравцов і Антон Родненков - 7 вересня були захоплені невідомими в Мінську, їх місцезнаходження понад добу залишалося невідомим.
  • 8 вересня Кравцов і Родненков розповіли на прес-конференції в Києві, що їх схопили напередодні, перевозили з однієї будівлі в іншу з мішками на голові і допитували, після чого запропонували залишити країну. Вони погодилися виїхати разом з Колесніковою, проте коли машина прибула до білорусько-українського кордону, Колеснікова відмовилася її перетинати.
  • 9 вересня стало відомо, що лідера білоруської опозиції Марію Колеснікову, яку 7 вересня викрали невідомі, знайшли. Її заарештували. Зараз політик перебуває в СІЗО №1 на Володарського в Мінську.