Путін випрошує снаряди у Кіма, і це не так вже й смішно / колаж УНІАН, фото REUTERS

На тлі намагань Москви отримати доступ до північнокорейських запасів артилерійських снарядів країнам Заходу час визнати, що треба негайно розвивати свій військовий потенціал відповідно до вимог часу. Про це британський військовий аналітик Шон Белл написав в авторській статті для Sky News.

Він зазначив, що на Заході висміяли прагнення Володимира Путіна отримати військову допомогу від країн-ізгоїв Ірану та Північної Кореї, тоді як навпаки варто зробити висновки з цього.

"Путін розпочав війну з 20 мільйонами артилерійських снарядів – це значно більше, ніж є у Заходу – і навіть цих військових запасів видається недостатнім", – наголошує аналітик.

Відео дня

Шон Белл наголошує, що Росія продемонструвала значний успіх у стримуванні НАТО від прямого втручання у війну, де ядерна держава атакувала свого неядерного сусіда. Північна Корея та Іран, які прагнуть отримати ядерну зброю, це побачили, тож колишня рівновага світової безпеки є вразливою, потрібен новий підхід, вважає експерт.

Розглядаючи глобальну безпекову ситуацію з точки зору Великобританії, Шон Белл не дає конкретних рецептів захисту Об'єднаного Королівства, а лише вказує на існуючі та потенційні слабкі місця, які потребують уваги. А саме:

  1. Сучасні військові технології є дуже дорогими, а тому країни не можуть дозволити собі значні запаси готової до використання зброї, а промислова база не налаштована на швидке розгортання військового виробництва під час війни.
  2. Оскільки військові технології дорогі, більше неможливо самостійно виготовляти і танки, і літаки, і кораблі – потрібно робити "важкий вибір щодо пріоритетів" в межах оборонних союзів.
  3. У війні проти Росії Україна продемонструвала вражаючу гнучкість у пристосовуванні до обставин і знаходженні нових інструментів й тактик ведення бойових дій. Це те, чого наразі бракує британській армії.
  4. Через високу ціну зброї та сучасні погляди на безпеку у мирний час класичні військові навчання все більше поступаються підготовці на тренажерах. Але це у свою чергу може позначатися на якості такого навчання.
  5. Досвід війни в Україні показав усьому світу, зокрема й терористичним організаціям, шалений потенціал безпілотних літальних апаратів. Відкрите західне суспільство наразі не готове протистояти нападам з використанням цієї технології.

"Можливо, Захід висміює президента Путіна за його взаємодію з Північною Кореєю у відчайдушних пошуках зброї, але ми стикаємося з тим самим стратегічним викликом. У Путіна принаймні є план", – попереджає Шон Белл.

Воєнні загрози для Заходу

Як писав УНІАН, днями міністр закордонних справ Чехії попередив, що для Заходу поразка України у війні стане катастрофою.

Принамній частина американської політичної еліти, навіть серед республіканців, теж розуміє небезпеку російської перемоги. Наприклад, республіканець Майк Пенс неодноразово заявляв, що поразка України призведе до російського вторгнення в сусідні країни, що змусить США вступити у війну напряму.

Колишній співробітник Комітету держбезпеки Радянського Союзу Сергій Жирнов в інтерв'ю УНІАН висловив упевненість, що Путін від зустрічі з Кім Чен Іном жодної вигоди не отримає:

"Це була просто путінська дурість, яка триває вже два роки. <…> Дурість у тому, що Путін і Кім Чен Ин зустрілися. У тому, що Путін сказав, що не дотримуватиметься санкцій. Путін влаштував з ним зустріч на космодромі "Східний" - найгіршого місця, для того, щоб показати, що в Російській Федерації нічого не працює, все розкрадається, немає. Дурність у тому, що Путін і Кім Чен Ин зустрілися. У тому, що Путін сказав, що не буде дотримуватися санкцій. Більшого подарунка [для Заходу] Путіна зробити не міг. Це зрозумів навіть Пєсков, який уже намагається відіграти у зворотний бік, говорячи, що нічого не підписали і все не так зрозуміли"

Вас також можуть зацікавити новини: