Дуда не зустрінеться з Меркель під час її прощального візиту у статусі канцлера / REUTERS

Канцлер Німеччини Ангела Меркель має провести зустрічі з польськими чиновниками у Варшаві 11 вересня в рамках прощального туру Європою перед тим, як залишить посаду.

Президент Польщі Анджей Дуда не зустрінеться з Меркель під час її візиту через завантажений графік, заявив один із високопосадовців офісу Дуди. При цьому уряд Німеччини анонсував зустріч Меркель і Дуди ще на початку цього місяця.

Голова офісу національної безпеки президента Польщі Павел Солох сказав, що Дуда перебуватиме в Катовіце на момент запланованого заздалегідь візиту Меркель до Варшави.

Відео дня

Читайте такожПрезидент Польщі назвав Росію ненормальною державою

Про зміну в графіку польського президента було оголошено незабаром після того, як Росія заявила, що будівництво "Північного потіку-2" завершено. Проект тривалий час зустрічав опір Польщі, України, інших країн Східної Європи та США. Меркель натомість підтримувала будівництво газогону.

Солох стверджує, що відносини Польщі з Німеччиною лишаються добрими, "навіть якщо "Північний потік-2" кинув на них тінь, що послаблює довіру до двосторонніх відносин".

Заступник міністра закордонних справ Польщі Марцін Пшидач сказав польському громадському радіо, що "Північний потік-2" буде однією з тем переговорів Меркель 11 вересня з прем’єр-міністром Матеушем Моравецьким.

Вони також обговорюватимуть ситуацію на кордоні Польщі через потік мігрантів із території Білорусі. Крім того, перемови торкнуться Національного плану Польщі з відновлення після COVID-19, який не був схвалений Брюсселем через занепокоєння щодо прихильності Варшави до верховенства права, передає радіо Свобода.

Меркель йде з посади канцлера Німеччини

Прощальний візит Меркель до Варшави відбудеться за два тижні до федеральних виборів у Німеччині, які покладуть край 16 рокам її перебування при владі. Прощальний тур канцлера продовжиться наступного тижня, коли вона поїде до Сербії, Албанії та Франції.

Вона має зустрітися з президентом Сербії Олександром Вучичем у Белграді 13 вересня перед зустріччю з представниками громадянського суспільства з ряду балканських держав у столиці Сербії, повідомив її речник.