"Годинник судного дня" у 2022 році показують секунди до кінця світу / скріншот

Експерти показали нинішній циферблат "Годинника судного дня", які символічно вказують, як близько людство підійшло до глобальної катастрофи, здатної його знищити.

Про це йшлося на віртуальної конференції.

Світ - як і рік тому - знаходиться в 100 секундах від свого кінця, згідно зі стрілками "Годинника судного дня" - проектом, розпочатим американським виданням Bulletin of the Atomic Scientists. За задумом, коли годинник покаже північ, настане апокаліпсис. 

Відео дня

На думку експертів, світ вразливий перед катастрофою, викликаною ядерною зброєю, зміною клімату і проривними технологіями в інших областях не менше, ніж торік та позаторік.

Читайте такожСвіт близький до ядерного знищення – генсек ООН

Експерти зазначають, що зміна керівництва США у 2021 році дала надію, що глобальна гонка до катастрофи буде зупинена або навіть звернена назад. І позитивні зміни є, але їх недостатньо. 

"Нова американська адміністрація дещо змінила в політиці США, зробивши світ більш безпечним. ... Проте однієї лише зміни керівництва США було недостатньо, щоб звернути назад негативні тенденції в області міжнародної безпеки, які давно формувалися і зберігалися на горизонті загроз у 2021 році", - йдеться в повідомленні. 

Серед актуальних загроз називають: 

  • напружені відносини США з Росією і Китаєм;
  • нестримну ядерну і ракетну експансію Північної Кореї;
  • безуспішні спроби відродити ядерну угоду з Іраном;
  • недостатні результати в боротьбі зі зміною клімату;
  • біологічні загрози, серед яких COVID-19 - не остання;
  • поширення дезінформації;
  • розгортання російських військ на кордоні з Україною тощо.

"Україна залишається потенційною гарячою точкою, а розгортання російських військ на кордоні з Україною посилює повсякденну напруженість", - йдеться в повідомленні.

Нагадаємо, у 2020 році стрілки перевели вперед на 20 секунд, вони стали показувати 100 секунд до ядерної півночі. У такому ж положенні стрілки залишалися і у 2021 році. У 2018 і 2019 роках "Годинник судного дня" знаходився на позначці 2 хвилини до півночі.

Вас також можуть зацікавити новини: