Винищувач F-35 / фото REUTERS

Повітряні сили Ізраїлю отримали нову партію винищувачів п'ятого покоління F-35I Adir. 

Як повідомили у ПС Ізраїлю, їхній авіаційний парк збільшився на три літаки.

Винищувачі п'ятого покоління мають бортові номери 958, 959 і 960. Варто зазначити, що Ізраїль отримує F-35I Adir безкоштовно. Нещодавно було підписано контракт вартістю три мільярди доларів на поставку ще 25 літаків. Угода буде профінансована американськими фондами допомоги.

Відео дня

Ізраїльська версія винищувача п'ятого покоління має авіаційну електроніку, створену компаніями з Ізраїлю. F-35I Adir може нести ракети Spice-100, Python-5 і Stunner.

Купівля 25 літаків зробить ізраїльський флот F-35 третім за чисельністю у світі. Більше винищувачів п'ятого покоління мають тільки Сполучені Штати і Японія.

Хто купує винищувачі F-35

На початку березня 2023 року стало відомо, що Румунія готується купити американські винищувачі F-35. Всі процедури підписання контракту на придбання цих літаків збираються підписати або в цьому році, або не пізніше наступного. Першу ескадрилью цих винищувачів румунське Міністерство оборони очікує отримати після 2030 року. 

У 2021 році повідомлялося, що винищувачі F-35 придбає Швейцарія. Країна виділила на це 5,5 мільярдів доларів. 

У Повітряних силах Таїланду заявили, що Сполучені Штати відмовилися продавати країні винищувачі F-35. Причиною називають проблеми з навчанням особового складу і технічним обслуговуванням.

Вас також можуть зацікавити новини: