Чи є загроза наступу Росії на Литву / фото REUTERS

Через припинення транзиту між Калінінградською областю і основною територію Росії з Кремля звучать все агресивніші погрози у бік Литви. Від цього російського шантажу можуть бути несподівані наслідки.

Таку думку в ефірі 24 каналу висловив український політолог Петро Олещук.

Він наголосив, що це – типовий шантаж від російської влади. У такий спосіб Москва намагається підвищити ставки, щоб розпочати певні політичні переговори та отримати вигідні для себе умови. 

Відео дня

"Коли Росія переходить до абсолютно агресивних погроз про захоплення і знищення, то, скоріш за все, реальних аргументів в них немає. Паралельно з цими жорсткими заявами вони вже починають готувати громадян до нової реальності. Соловйов, наприклад, розповідає, що в Калінінград все постачатимуть через море", – наголосив Олещук.

На думку експерта, цілком реально, що Путін та його оточення справді вірять, що Росія - рівноцінний суперник для НАТО. Однак ресурсів, щоб воювати з Альянсом у російської армії через війну в Україні немає.

"Якщо вони реально будуть вважати, що можуть у якийсь військовий спосіб розв'язати питання, пов’язані з країнами НАТО, то це буде дуже швидке завершення історії цієї "недоімперії", – наголосив політолог.

Конфлікт Литви і Росії через блокаду Калінінградської області

Як раніше повідомляв УНІАН, Литва з 18 червня припинила транзит підсанкційних вантажів між Калінінградською областю і основною територією РФ.

Згодом губернатор Калінінградської області Антон Аліханов заявив, що рішення Литви про заборону транзиту є "економічним задушенням регіону". За словами Аліханова, влада буде домагатися перегляду рішення. 

Пізніше член Ради Федерації Андрій Клішас заявив, що "спроба встановлення транспортної блокади Калінінградської області з боку Литви є порушенням суверенітету Росії над цим регіоном".

При цьому у Росії пригрозили відповіддю Литві на транспортну блокаду підсанкційних товарів в Калінінградській області.

Вас також можуть зацікавити новини: