Перевірки спрямовані на те, щоб з'ясувати, чи правильно був здійснений вивід військових \ фото REUTERS

Кілька американських відомств почали внутрішні перевірки, що стосуються рішення адміністрації президента Джо Байдена вивести війська з Афганістану.

Зокрема, перевірку ведуть Пентагон, Держдеп, МОЗ, Агентство з міжнародного розвитку (USAID).

Перевірки спрямовані на те, щоб з'ясувати, чи правильно був спланований і здійснений вивід військових, а також подальша евакуація жителів Афганістану, розповіли джерела газети The Wall Street Journal. Експертам належить проаналізувати, як американський уряд впорався з виведенням військ з Афганістану, а також оцінити, чи можна було впоратися з цією операцією краще.

Відео дня

Читайте такожНачальник Генштабу США назвав причини поразки американської армії в Афганістані

Зокрема, генеральний інспектор Міноборони США проводить аудит останніх днів війни в Афганістані. Він повинен з'ясувати, чи належним чином Пентагон спланував і надав підтримку евакуації афганців. Йдеться про те, чи отримали вони харчування, житло та медичну допомогу, а також як була забезпечена їх безпека.

Крім цього, ведеться перевірка через авіаудар США в Кабулі 29 серпня, в результаті якого загинули десять мирних жителів, у тому числі семеро дітей. Офіс генерального інспектора USAID повідомив, що перевірить надання гуманітарної допомоги в Афганістані, а також всі припинені владою США програми, пов'язані з Афганістаном, передає kommersant.

Виведення військ США з Афганістану

США завершили виведення військ з Афганістану до 31 серпня. Президент США Джо Байден вважає, що виведення військ було "в інтересах" США, а також сподівається, що "в історії це рішення буде визнано логічним, раціональним і вірним". Він назвав місію "неймовірно успішною". Після виведення військових США і НАТО з середини серпня владу в Афганістані захопив терористичний рух "Талібан".