Екс-командира "вагнерівців", який втік до Норвегії, звільнили з-під варти / фото Андрій Медведєв у VK

Норвезька влада звільнили колишнього командира "вагнерівців" Андрія Медведєва, який нелегально потрапив до Норвегії і попросив притулку в цій країні.

Як пише The Washington Post з посиланням на представника імміграційної поліції Норвегії Йон Андреас Йохансен, Андрій Медведєв був звільнений зі слідчого ізолятора "всупереч розпорядженню про конкретне місце проживання", і причин для його подальшого утримання під вартою "більше немає". 

Норвезький адвокат Медведєва Брюньульф Ріснес у коментарі норвезькій газеті Dagbladet назвав "розумним" рішення звільнити його клієнта.

Відео дня

Національна служба кримінальних розслідувань Норвегії, яка бере участь у розслідуванні військових злочинів в Україні, заявила, що допитує Медведєва, який "має статус свідка".  

Нагадаємо, Андрій Медведєв був затриманий кількома днями раніше. Представник норвезької поліції Лін Ісаксен зазначав, що розглядається питання про інтернування – позбавлення волі без пред'явлення звинувачень, яке застосовують для ув'язнення "ворожих громадян у воєнний час або підозрюваних у тероризмі". Сам Медведєв заявляв, що боїться можливої депортації в Росію.

Екс-командир "Вагнера" Андрій Медведєв - хто це і що потрібно знати про нього

26-річний Андрій Медведєв, екс-командир російської приватної військової компанії "Вагнера" –  перший відомий "вагнерівець", який втік за кордон після участі у війні проти України.

13 січня він втік до Норвегії, як стверджується, за сприяння російської дисидентської групи "Гулагу.нет". 16 січня влада Норвегія підтвердили, що "вагнерівець" попросив притулку в країні. Володимир Осєчкін з "Гулагу.нет" повідомляв, що Медведєв перебував під захистом на конспіративній квартирі, поки його без пояснення причин не перевели в імміграційний центр, що охороняється. 

У грудні в інтерв'ю російському The Insider Медведєв розповів, що став свідком страт найманців "Вагнера" за відмову брати участь у бойових діях в Україні. Він повідомив про 10 таких епізодів і зазначив, що двоє вбитих не були колишніми ув'язненими (саме вони складають тепер значну частину ПВК "Вагнера" під керівництвом Євгенія Пригожина). Медведєв стверджував, що готовий розповісти все, що йому відомо про "Вагнера" і її лідера Євгена Пригожина. Тоді ж повідомлялося про те, що російські силовики нібито оголосили полювання на Медведєва з метою передати його "Вагнеру" для розправи.

Вас також можуть зацікавити новини: