Вбивають за відмову воювати: найманець ПВК Пригожина розповів про страти "вагнерівців" / скріншот

Найманець ПВК "Вагнер" Андрій Медведєв заявив, що йому відомо про десять випадків, коли "вагнерівців" стратили.

Як він заявив російському The Insider, страчували найманців за відмову брати участь у бойових діях в Україні. Нібито він особисто був присутній на кількох розстрілах. За словами Медведєва, двоє з десяти страчених, про яких йому відомо, не були колишніми ув'язненими. 

Він стверджує, що має відео страти двох найманців в Алчевську (Луганська область), убитих за відмову воювати. Також Медведєв заявляє, що після втечі його переслідують найманці ПВК "Вагнера" і попереджає, що у разі, якщо з ним щось трапиться, ці відео буде опубліковано.

Відео дня

Про один випадок страти він розповів докладніше, описавши роль так званої групи МЕД – підрозділу при службі безпеки ПВК "Вагнера". 

"Вони ("вагнерівці" – УНІАН) отримали поранення і поїхали в госпіталь під Первомайськом, і звідти спробували втекти. Їх взяли на кордоні, на блокпості. Приїхала група МЕД і розстріляли. ... Вони (МЕД – УНІАН) займаються "обнуленням": забирають хлопців і [вбивають] або публічним способом, або непублічним, як було з Нужиним (зек-"вагнерівець", про чию страту за допомогою кувалди стало відомо напередодні)", – розповів він. 

За словами Медведєва, ув'язнені в його загоні "щотижня оновлювалися". 

"Залежно від втрат нам робили доукомплектацію. У мене у відділенні в підпорядкуванні було 15 осіб, це саме штурмове відділення, яке виходило на бойові завдання. Ув'язнені почали в серпні приїжджати до нас. Ми заснували 4-й взвод. Ми були смертниками, тому що всі "косячники" і ті, що проштрафилися, йшли в 4-й взвод. І за кілька днів зі взводу залишилося 3 людини з 13", – розповів він. 

Страти в ПВК Вагнера

ПВК "Вагнера" протягом останніх місяців відкрито вербує на війну проти України ув'язнених з російських колоній. Відомо, що лідер ПВК, "кухар Путіна" Євген Пригожин особисто займається вербуванням.  

В'язнів відправляють воювати без їжі. При цьому їх попереджено, що за дезертирство їм загрожує розстріл. На одному з відео з колоній, що потрапили в мережу, Пригожин попереджав ув'язнених: "Тим, хто приїжджає і в перший день каже: "Кудись я не туди потрапив", ми робимо позначку "дезертир", і після цього розстріл". 

Раніше російська правозахисниця Ольга Романова заявляла, що особисто їй відомо про 40 страт ув'язнених, які відправилися на війну.

Напередодні стало відомо, що завербованого ув'язненого Євгена Нужина в ПВК стратили кувалдою після того, як він здався в полон ЗСУ і публічно заявляв, що хоче воювати на боці України. 

Відео зі стратою Євгена Нужина опублікував близький до ПВК "Вагнер" канал в Telegram. Пригожин, коментуючи вбивство Нужина, заявляв, що той "зустрівся з дуже поганими, але справедливим людьми".

Вас також можуть зацікавити новини: