Італії вдалося уникнути другої хвилі пандемії / REUTERS

Італія була символом першої хвилі пандемії. Вона стала першою країною світу, яка пішла на жорсткий карантин. Лікарні в північних регіонах не змогли впоратися з напливом заражених. Крім того, був великий стрибок у кількості жертв COVID-19.

Читайте такожВ Україні загальна кількість активних хворих COVID-19 перевищила 100 тисяч осіб, за добу - знову понад 3 тисячі нових інфікованихВ часи, коли страх перед другою хвилею пандемії охоплює Європу, Італія, здається, контролює ситуацію краще, ніж інші країни, такі як Франція, Іспанія чи Велика Британія. Про це пише Bloomberg. Звісно, зараз не найкращий час для самозаспокоєння. Лондон може підтвердити, що коронавірус може в будь-який момент вдарити з новою силою.

Але впродовж останніх двох тижнів Італія фіксувала менше 35 випадків зараження на 100 тисяч жителів. Для порівняння в Іспанії цей показник сягає 315 випадків, у Франції - майже 200, а в Британії - 76,5. Рівень смертності в Італії теж не перевищує 0,3 на 100 тисяч населення. Це дорівнює третині від французького показника і майже десятій частині від іспанського. Італійські цифри лише трошки гірші, ніж німецькі. А Німеччину останнім часом хвалили за чудову реакцію на пандемію.

Відео дня

Але Італії поки вдається уникати запровадження жорстких обмежень, до яких вдаються інші країни Європи. Британія й Франція заборонили ресторанам і пабам працювати після 22:00 і встановили штрафи. Париж також закрив усі спортзали. В Італії ж соціальне життя триває майже без змін. Уряд закрив лише нічні клуби після низки спалахів коронавірусу влітку, особливо на Сардинії.

Читайте такожScience: COVID-19 може викликати серцеву недостатність навіть у хворих без симптомівТо в чому ж секрет Італії? Насправді важко визначити, які саме фактори дозволяють країні краще контролювати COVID-19. Навесні здавалося, що швидкий і жорсткий карантин - це рецепт уникнути більшого болю. Наприклад, Греція скористалася цим підходом. Але у Швеції, як до цього часу уникала жорсткого карантину, кількість випадків зараження скорочується. І це ставить під питання ефективність радикальних дій. Італійський уряд теж, здається, не бере приклад з решти Європи в питанні карантину.

Bloomberg пише, що успіх Риму в недопущенні початку другої хвилі можуть пояснити дві речі. Перша з них - це ефективна система відстеження заражених і їхніх контактів, а також ізоляція всіх, у кого результати тестів на коронавірус виявилися позитивними. Італія тестує приблизно 100 тисяч людей щодня. За європейськими стандартами, це не так вже й багато. Але лише 2% тестів показують позитивний результат. І це дуже низький показник для Європи.

Це повільніше поширення також може бути пояснене другим фактором: італійці добросовісно носять маски й дотримуються соціального дистанціювання. Лікарі теж впевнені, що тепер вони краще вміють лікувати від COVID-19, ніж раніше. Але це пояснює низьку смертність від хвороби.

Коронавірус у світі: дані станом на 24 вересня

  • Пандемія COVID-19 прискорюється: ВООЗ виявила рекордну кількість нових випадків коронавірусу за тиждень. За минулий тиждень в світі зафіксували рекордну кількість нових випадків зараження коронавірусом - майже 2 млн. Сплеск захворюваності на COVID-19 відбувається на тлі зниження рівня смертності.
  • У Франції, Іспанії та Швеції заявили про нові зростання кількості інфікованих коронавірусом.
  • У Нідерландах кількість заражень COVID-19 б'є рекорди весняної хвилі. Міністерство охорони здоров’я заявило, що спроможності тестування можуть "не встигати" за кількістю інфікувань найближчими місяцями.