Тетяна Москалькова висловилася щодо катувань "московських терористів" / колаж УНІАН зі скріншоту та фото t.me/ombudsmanrf

Теракт у Москві в "Крокус Сіті Холл" продовжує перебувати в центрі уваги, - російський омбудсмен знайшла слова, щоб виправдати РФ після появи інформації про катування затриманих.

Як повідомляє The Moscow Times, уповноважена з прав людини в Російській Федерації Тетяна Москалькова в контексті з кривавим терактом заявила про "цивілізованість" РФ. Видання зазначає, що після тортур підозрюваних Москалькова заявила: той факт, що в Росії не допустили розправи над затриманими за підозрою у скоєнні теракту, свідчить "про зрілість і цивілізованість держави".

"Маю зазначити, що в нас настільки цивілізована і зріла держава, що ми змогли уникнути самосуду. Це дуже і дуже важливо!", - написала вона в Telegram-каналі.

Відео дня

За даними видання, наразі відомо, що внаслідок терористичного акту загинули 143 людини, понад 360 постраждали. ФСБ стверджувала, що затримала 11 осіб, зокрема, чотирьох безпосередніх виконавців теракту: Далерджона Мірзоєва, Рачабабалізоду Саідакрамі Муродалі, Шамсідіна Фарідуні та Мухаммадсобіра Файзова, які виявилися громадянами Таджикистану.

"Силовики катували затриманих і знімали це на відео, яке потім опублікував близький до розформованої ПВК "Вагнер" Telegram-канал Grey Zone і поширили держЗМІ. Так, Саідакрамі відрізали і засунули в рот вухо, змушуючи з'їсти. Проти Фарідуні застосовували тортури "Дзвінок Путіну", пропускаючи струм у ділянку паху. У Файзова було вибито око - на засідання суду його доставили в інвалідному кріслі, з катетером. Мірзоєва привезли з синцями і гематомами на обличчі, на шиї у нього висів пакет", - йдеться в публікації.

Після цього Москалькова заявила про неприпустимість тортур щодо затриманих і обвинувачених. "Попри те, що затримання злочинців буває в дуже гострій формі, і кримінальний закон передбачає, що дії під час затримання, пов'язані із завданням шкоди, не тягнуть за собою відповідальності, абсолютно неприпустимим є застосування катувань до затриманих і обвинувачених. Будь-які процесуальні оперативні дії потрібно проводити відповідно до закону", - підкреслила вона.

The Moscow Times пише, що один із медіацентрів "Ісламської держави" - "Аль-Азаїм", опублікував погрози на адресу РФ і пообіцяв нові теракти через фотографію та відео, на яких зафіксовано знущання з підозрюваних у тероризмі.

Видання також наводить коментар одного з адвокатів, який пояснив журналістам, яка цінність свідчень, отриманих під тортурами. "Під тортурами будь-яка людина скаже все, що від неї вимагають. Катування заборонені Конституцією, Кримінальним кодексом РФ і міжнародними нормами. Сьогодні ви виправдовуєте тортури, а завтра вам підкинуть автомат і катувати будуть уже вас", - попередив адвокат Дмитро Захватов.

Теракт у "Крокус Холл" - сьогодні це варто прочитати

Увечері 22 березня в Підмосков'ї стався масштабний теракт. Кілька людей, одягнених у камуфляж, відкрили стрілянину з автоматів по відвідувачах концерту гурту "Пікнік" у "Крокус Сіті Холл". Унаслідок атаки загинуло багато людей. Відповідальність за теракт взяла на себе терористична організація ІДІЛ. При цьому російський диктатор Володимир Путін виступив зі зверненням, у якому пов'язав напад терористів з Україною, і провів аналогію зі злочинами нацистів за часів Другої світової війни, а глава ФСБ РФ Олександр Бортніков стверджував, що у теракті є "український слід".

При цьому прес-секретар диктатора Дмитро Пєсков відмовився коментувати катування фігурантів справи. За даними Bloomberg, у легенду про "український слід" не вірить навіть найближче оточення Путіна.

Вас також можуть зацікавити новини: