Теракт в РФ виявив вразливі місця режиму Путіна / Колаж УНІАН, скріншоти

Коли Володимир Путін нарешті заговорив про найгірший теракт, який стався в Росії за останні 20 років, він підкреслив кричущу неспроможність його держави запобігти нападу, в результаті якого загинули щонайменше 133 людини, незважаючи на чітке попередження Сполучених Штатів 7 березня. що атака в концертному залі може бути неминучою. Про це йдеться у матеріалі The Washington Post.

Видання зазначає, що Путін не згадав про "Ісламську державу", яка взяла на себе відповідальність за атаку на концертний зал "Крокус Сіті" в п’ятницю і яку Путін неодноразово засуджував як ворога протягом тривалої військової інтервенції Росії в Сирії.

"Натомість Путін використав своє п’ятихвилинне телезвернення в суботу, щоб підкреслити, що четверо безпосередніх виконавців "рухалися в бік України", коли їх затримали, і що "з українського боку їм було підготовлено вікно для перетину державного кордону". Він прямо не звинувачував Україну, яка заперечувала будь-яку причетність, але посилання на "нацистів" — його звичайний ярлик для українського уряду — дало зрозуміти, що він звинувачує Київ", - ідеться у статті.

Відео дня

При цьому, за словами авторів, жахливі відео, на яких нападники з автоматичною зброєю холодно вбивають невинних відвідувачів концерту та підпалюють один із найпопулярніших розважальних закладів російської столиці, розгромили зусилля Путіна представити Росію сильною, єдиною та стійкою.

ЗМІ нагадує, що атака сталася лише через п’ять днів після "тріумфальної" перемоги Путіна на президентських виборах, які "сильно контролювалися Кремлем і широко засуджувалися за кордоном як такі, що не відповідають демократичним стандартам".

"Незважаючи на риторику Путіна, спрямовану на причетність України, аналітики, колишні співробітники служби безпеки США та члени російської еліти заявили, що напад підкреслив вразливість путінського режиму військового часу, яка також була очевидною, коли Євгеній Пригожин очолив своїх найманців Вагнера в короткому заколоті з метою потіснити верхівку оборонних чиновників у червні", - зазначається у статті.

При цьому автори вважають, що з огляду на авторитарний контроль Путіна над владою в РФ російський лідер навряд чи зіткнеться з будь-якою критикою. А риторика, яка звинувачує Україну та колективний Захід, швидше за все, триватиме і може призвести до подальших репресій, оскільки Путін прагне підштовхнути свою націю до тривалої війни.

Теракт у Москві 22 березня

Ввечері 22 березня у Москві стався масштабний теракт. Невідомі в камуфляжі відкрили стрілянину з автомата по людях.

У результаті атаки загинули щонайменше 133 осіб (з них троє дітей), ще 154 отримали поранення.

Відповідальність за напад взяла на себе терористична організація ІДІЛ. Водночас Путін виступив зі зверненням, у якому пов'язав напад терористів з Україною, а також провів аналогію зі злочинами нацистів.

Вас також можуть зацікавити новини: