Латушко заявив, що екіпажу погрожували диспетчери аеропорту Мінськ-2 / фото DW

Член Президії Координаційної ради білоруської опозиції Павло Латушко заявив, що білоруська сторона погрожувала збити літак Ryanair, якщо він не здійснить екстрену посадку.

Таку заяву він зробив у відео, опублікованому в Telegram.

"За відомостями, якими володіє народне антикризове управління, цивільна авіаційна влада Білорусі, диспетчери аеропорту Мінськ-2 погрожували збити цивільний літак авіакомпанії Ryanair з пасажирами на борту", – сказав опозиціонер. 

Для цих цілей і був піднятий військовий винищувач Міг-29, зазначив Латушко.

"За відомостями НАУ, винищувач-перехоплювач ВПС Білорусі подав маневром умовний сигнал пілотам лайнера авіакомпанії Ryanair: йди за мною. Капітан цивільного повітряного судна зобов'язаний був підкоритися. Капітан міг не підкоритися команді диспетчера, але при загрозі з боку військового літака - зобов'язаний", - зазначив він. 

Посадка борту Ryanair в Мінську: деталі

  • 23 травня в аеропорту "Мінськ" екстрено приземлився літак компанії Ryanair, що прямував за маршрутом Афіни-Вільнюс. Після посадки влада країни затримала засновника Опозиційного Telegram-каналу Nexta Романа Протасевича, який був на борту. 
  • ​Лідер білоруської опозиції Світлана Тихановська відреагувала на екстрену посадку літака із співзасновником білоруського Опозиційного телеграм-каналу Nexta Романом Протасевичем та його затримання в аеропорту Мінська.
  • Відразу ж з'явилася інформація про те, що Лукашенко на перехоплення лайнера Ryanair з екс-головредом NEXTA на борту вислав винищувач МіГ-29.
  • Того ж дня, 23 травня 2021 року, Міноборони Білорусі підтвердило перехоплення лайнера Ryanair за допомогою винищувача.
  • Литва відреагувала на затримання екс-головреда.
  • Обставини вимушеної посадки літака авіакомпанії Ryanair в Мінську розслідувати міжнародна організація цивільної авіації (ІКАО).