До початку 1991 року був створений експериментальний зразок / скріншот

На початку 1990-х років росіяни використовували зенітно-ракетний комплекс С-200 у рамках проекту зі створення так званої "літаючої" лабораторії "Холод" для відпрацювання технологій з гіперзвуку, нагадали в Defence Express.

Зазначається, що російський "Центральний інститут авіаційного моторобудування" вів роботи з розробки технологій для гіперзвукових прямопотокових повітряно-реактивних двигунів (ГППРД). До початку 1991 року було створено експериментальний зразок такого двигуна, і тоді постало питання про необхідність "літаючої" лабораторії, яка дозволила б відпрацювати всі режими роботи.

"Зрештою, вибір за проектом "Холод" упав на зенітну ракету 5В28 від зенітно-ракетного комплексу С-200, і цей вибір пояснювався двома мотивами - траєкторія польоту цієї ракети начебто відповідала всім необхідним умовам для роботи експериментального ГППРД, і ця ракета була дешевою, тому що вже на той момент знімалася з озброєння", - ідеться у публікації.

Вказується, що експериментальний зразок встановлювали на носову частину ракети замість боєголовки, а для запуску використовували стандартну пускову установку.

Проект "Холод" - що ще відомо

Як пише видання, росіяни скаржаться, що розвал СРСР завадив повною мірою провести відповідні випробування гіперзвукової літаючої лабораторії "Холод". Хоча при цьому вони також заявляють, що протягом листопада 1991 року по жовтень 1998 року було виконано загалом 8 пусків, які нібито довели працездатність експериментального гіперзвукового двигуна.

"Далі сліди проекту "Холод" після 1998 року "губляться". Але у відкритому доступі можна знайти публікацію про те, що 2021 року на одному з аукціонів лише за 27 тисяч євро продали одну з ракет 5В28, яку переробили на "літаючу" лабораторію", - додали в Defence Express.

Нагадаємо, раніше повідомлялося, що Росія має намір переозброїти свої ракетні війська на комплекси міжконтинентальної балістичної ракети "Сармат".

Вас також можуть зацікавити новини: