14 квітня 2022 року влада Молдови звинуватила російську армію в спробі вербування молдавських громадян / Ілюстрація REUTERS

Після п'яти місяців повномасштабного військового вторгнення Росії в Україну Міністерство закордонних справ Молдови не дозволило в'їзд на територію своєї країни російським військовим.

Про це, як повідомляє "Європейська правда", заявив речник МЗС Молдови Даніель Воді.

"Ротація військовослужбовців у складі російського миротворчого контингенту здійснюється за механізмом, створеним для уникнення ризиків та забезпечення скоординованого переміщення особового складу контингенту", – зазначив він.

Відео дня

Йдеться про оперативну групу (ОГРО), що базується в Придністров'ї.

"На територію Молдови не були допущені офіцери так званого оперативного угруповання російських військ - незаконного формування на території нашої країни, яке порушує статус нейтралітету... у цьому контексті Міністерство закордонних справ і з питань європейської інтеграції повторює позицію влади Молдови щодо необхідності беззастережного відновлення процесу виведення російських військ і складів боєприпасів з нашої країни", – зазначив спікер відомства.

Війна в Україні та ситуація в Молдові:

14 квітня 2022 року влада Молдови звинуватили російську армію в спробі вербування молдавських громадян. Заява прозвучала через кілька днів після того, як британська військова розвідка повідомила, що Москва намагалася поповнити свої сили в Україні, вербуючи людей в Придністров'ї.

22 квітня 2022 року у РФ заявили, що під час "другого етапу" війни російська армія планує встановити повний контроль над Донбасом, який дозволить створити сухопутний коридор до Криму, і контроль над півднем України, який дасть "ЗС РФ ще один вихід в Придністров'я, де відзначають факти утиску російськомовного населення".

25 квітня спецслужби РФ організували провокацію з вибухами в столиці невизнаної "Придністровської Молдавської Республіки".

26 квітня влада Молдови заявила про те, що не блокуватимуть Придністров'я і виступає за мирне врегулювання ситуації. За словами президента Санду, ескалація в Придністров'ї викликана "провоєнними" силами всередині регіону, зацікавленими в дестабілізації безпеки. "Це робить Регіон вразливим і створює ризики для Молдови. Засуджуємо будь-які провокації та спроби залучити Молдову в дії, які можуть поставити під загрозу мир в країні", - заявила вона.

Разом з тим ніяких переговорів з російським президентом Володимиром Путіним Санду проводити не планує.

26 квітня 2022 року стало відомо про те, що війська Російської Федерації готуються здійснити ракетний удар по придністровському регіону і звинуватити в цьому Україну.

27 квітня 2022 року президент Молдови Мая Санду визнавши, що Молдова не має боєздатної армії. Глава держави підкреслила, що Молдова повинна докласти всіх зусиль для створення професійної та сучасної армії.

27 червня 2022 року Санду заявила, що поки не бачить неминучих загроз для України з боку Придністров'я, де знаходяться російські війська.

Того ж дня, 27 червня, президент України Володимир Зеленський заявив, що можлива атака з боку Придністров'я, на території якого перебувають російські військові, буде ляпасом, на який Україна відповість ударом.

14 липня 2022 року Санду заявила про те, що в разі нападу Росії, її країні доведеться воювати мотиками проти літаків.

14 липня президент Молдови Мая Санду заявила про те, що Молдові потрібно готуватися до режиму економії енергоресурсів цієї зими.

Вас також можуть зацікавити новини: