Російські винищувачі "пролітали небезпечно низько і близько" до фрегата \ фото REUTERS

Російські військові літаки загрожували безпеці фрегата нідерландського ВМФ у Чорному морі. Це сталося наступного дня після інциденту з британським есмінцем "Дефендер". При цьому фрегат "Евертсен" знаходився за межами вод, які Росія вважає своїми після анексії Криму.

Міністр оборони Нідерландів Анк Бейлевельд-Схаутен заявила, що 24 червня російські винищувачі "пролітали небезпечно низько і близько" до фрегату нідерландських ВМФ "Евертсен".

За її словами, після кількох годин "залякування" у корабля сталися перебої в роботі електронного обладнання. За даними Міноборони Нідерландів, літаки були оснащені бомбами і ракетами класу "повітря-поверхня".

Відео дня

Читайте такожСьогодні у Чорному морі стартують американо-українські навчання Sea Breeze 2021Бейлевельд-Схаутен назвала дії російських військових "безвідповідальними", зазначивши, що корабель мав повне право перебувати там, де стався інцидент.

"Немає ніяких виправдань таким агресивним діям, які без необхідності збільшують ризик інцидентів. Нідерланди звернуться до Росії з цього приводу ", - заявила міністр.

"Евертсен" виконував патрулювання з британськими кораблями. У Міноборони Нідерландів Бі-бі-сі повідомили, що інцидент стався в 14 морських милях від окупованого Криму, тоді як Росія відносить до своїх територіальних вод 12-мильну зону. Міжнародне співтовариство і зовсім не визнає суверенітет Росії над цими водами і вважає їх українськими.

У міністерстві пояснили рішення повідомити про це лише 29 червня тим, що інцидент стався пізно ввечері в четвер, в п'ятницю штаб отримував рапорти, а потім було вирішено детально розібратися в події.

В акваторії Чорного моря 28 червня стартували Військово-морські навчання Sea Breeze. У них задіють 32 бойових кораблі, 40 літаків і 5 тис. військовослужбовців з 17 країн НАТО, а також партнерів Альянсу. "Евертсен", однак, в цих навчаннях участі не бере, повідомили в Міноборони Нідерландів.

У російському міністерстві оборони підтвердили, що військова авіація вступала у взаємодію з кораблем ВМФ Нідерландів. Там заявили, що "Евертсен", який перебував 24 червня в нейтральних водах, змінив курс і попрямував до Керченської протоки, яку Росія розглядає як частину своїх територіальних вод.

Для попередження порушення кордону в повітря піднімалися винищувачі Су-30 і бомбардувальники Су-24, які "здійснили прольоти поблизу корабля на безпечній відстані", заявили в Міністерстві.

Після цього фрегат, стверджує російська сторона, змінив курс у бік "від кордону Росії". Польоти виконувалися відповідно до міжнародних правил, стверджує Міноборони Росії.

Інцидент з британським "Дефендером": деталі

Минулого тижня, 23 червня, британський есмінець "Дефендер" слідував курсом через води поблизу узбережжя анексованого Криму. Це місце Росія вважає своїми територіальними водами, що не визнається більшістю держав світу, в тому числі Великобританією, яка вважає ці води українськими.

Міністерство оборони Росії заявило, що російські військові відкрили попереджувальний вогонь по курсу британського есмінця і скинули на його шляху чотири авіабомби.

Наступного дня прем'єр-міністр Великобританії Борис Джонсон заявив, що "Дефендер" захищав цінності країни, дотримуючись міжнародно визнаних правил морської навігації. При цьому британське міністерство оборони заперечує факт відкриття по есмінцю попереджувального вогню.