Стали відомі подробиці місії есмінця Defender / royalnavy.mod.uk

На автобусній зупинці в британському графстві Кент знайшли папку з секретними документами Міноборони Великої Британії. У документах міститься опрацювання мирного проходу есмінця HMS Defender біля берегів окупованого Криму.

Як повідомляє BBC, пачка документів (близько 50 сторінок) була знайдена за автобусною зупинкою. Чоловік, який знайшов її, побажав зберегти анонімність. Коли він зрозумів, що в його руки потрапили незвичайні папери, то зв'язався з журналістами.

Представник Міноборони підтвердив журналістам, що співробітник відомства зізнався в втраті документів. Уряд почав за даним фактом розслідування.

Відео дня

Журналісти вважають, що документи, які містять в тому числі електронні листи і презентації, були взяті з офісу високопосадовця Міноборони Великої Британії.

У них міститься інформація про місію есмінця HMS Defender, яка описується як "мирний прохід через українські територіальні води". Проте, передбачалося, що реакція РФ може бути агресивною.

Місія отримала назву Op Ditroite. З документів випливає, що вона була предметом дискусій на вищому рівні керівництва ще в понеділок. Посадовці розмірковували, як РФ відреагує на наближення есмінця до берегів Криму. Зазначається, що недавні контакти російських сил з британською авіаносною групою на чолі з авіаносцем HMS Queen Elizabeth у середземноморському регіоні були «нічим не примітними і відповідали очікуванням».

Командування підготувало для HMS Defender два маршрути. Один описаний як "Безпечний і професійний прямий шлях з Одеси в Батумі", включно з короткою ділянкою в близькості до південно-західних берегів Криму. Зазначено, що цей маршрут може забезпечити можливість взаємодіяти з урядом України в питанні визнання Лондоном українських територіальних вод.

Були змодельовані три можливі реакції РФ на появу британського корабля: від «безпечної і професійної» до «небезпечної і непрофесійної». На практиці Росія відреагувала агресивно.

Був опрацьований і маршрут, що огинав спірні води. Але його використання могло б дати Москві можливість заявити, що "Велика Британія злякалася/втекла", і навіть дати Кремлю можливість оголосити, що Лондон визнав домагання Росії на територіальні води Криму.

У знайдених документах є матеріали і з інших тем: долі британських військ в Афганістані, взаємодії з європейськими партнерами після Brexit, питань експорту озброєнь та іншого.

Читайте такожРосійська ФСБ оприлюднила власне відео "обстрілу" британського есмінця

Інцидент з британським есмінцем біля Криму

Інцидент з есмінцем Великої Британії стався 23 червня в районі мису Фіолент на узбережжі окупованого Криму.

За твердженням російської сторони, Defender незаконно увійшов у  "територіальні води РФ". У Міноборони РФ заявили, що корабель був видворений попереджувальними пострілами і бомбометанням.

Міноборони Великої Британії відповіло, що бомбометання не проводилося, а стрілянина була прийнята за артилерійські навчання.

24 червня Борис Джонсон прокоментував "обстріл" британського есмінця росіянами. Він заявив, що він проходив через українські територіальні води і правильно вчинив, що вибрав шлях біля окупованого Криму. Джонсон нагадав, що Лондон не визнає анексію Криму і російську приналежність цих вод.

ЗМІ надалі повідомили, що остаточне рішення про прохід британського есмінця HMS Defender поблизу берегів окупованого Росією Криму було прийнято саме Джонсоном.