Ні американська, ні Європейська розвідка не прогнозувала таких активних дій Пригожина / скріншот відео

Збройний заколот глави ПВК "Вагнер" Євгена Пригожина розгорівся так швидко, що застав західну розвідку, а також офіційних осіб США і Європи зненацька.

Як зазначає CNN з посиланням на свої джерела, в той час як в останні кілька місяців напруженість між Пригожиним і Міністерством оборони Росії неухильно зростала, ні американські, ні європейські розвідники не прогнозували, що глава ПВК "Вагнер" рушить штурмувати Ростовську область зі своїми силами.

"Важко сказати, скільки було розмов, а скільки було правдою", - сказало одне з джерел. "Напруга наростала так довго, але насправді нічого не відбувалося".

Відео дня

Представник європейської розвідки повідомив CNN, що "температура явно наростала", але мало хто міг передбачити, що планував Пригожин.

Чиновник сказав, що Захід буде спостерігати за ситуацією протягом наступних 24-48 годин, після чого нестача поставок, ймовірно, почне позначатися на силах "Вагнера".

Щодо того, скільки часу знадобилося на підготовку повстання, думки джерел різняться. Так, одне з них сказало, що на організацію, мабуть, пішло як мінімум кілька днів; інше джерело, однак, зазначило, що Ростов знаходиться дуже близько до лінії фронту в Україні, тому, можливо, це не вимагало особливих заходів.

"Сполучені Штати і західні офіційні особи намагаються не втручатися в події, що розгортаються в Росії, через те, що російський президент Володимир Путін може використовувати в якості зброї будь-яку передбачувану причетність заходу до ескалації кризи", - зазначає видання.

Джерела повідомляють, що офіційні особи адміністрації Байдена скликали екстрену нараду в п'ятницю ввечері, щоб оцінити події. Крім того, за словами представника Білого дому, в суботу вранці президент США Джо Байден був знову проінформований про події в Росії.

Бунт Пригожина і реакція світової громадськості

Глава ПВК "Вагнер" Євген Пригожин в п'ятницю ввечері звинуватив Міноборони РФ в атаці на своїх найманців і оголосив про висунення на Москву. До цього часу вагнерівці повністю взяли під свій контроль Ростов, а також оголосили, що контролюють Воронеж. 

Пригожин далі рушив на Москву, в столиці і області оголосили режим контртерористичної операції.

Раніше аналітики CNN заявляли, що озброєний заколот Пригожина став "найсерйознішою загрозою" для Путіна за всі 23 роки влади.

Представники "дружніх" до Росії держав по-різному поставилися до заколоту. Зокрема, президент Туреччини Ердоган висловив повну підтримку Москві. водночас в Казахстан і Ірані заявили, що все, що відбувається - це внутрішня справа Росії.

Також на тлі збройного заколоту Пригожина країни-сусіди РФ посилили оборону кордонів, а Латвія повністю припинила видавати візи росіянам.

Вас також можуть зацікавити новини: