Гінзбург була призначена до Верховного Суду в 1993 році / фото REUTERS

Найстаріший член Верховного Суду США Рут Бейдер Гінзбург померла у віці 87 років.

Як повідомляє Reuters, причиною смерті став рак підшлункової залози. Жінка померла у своєму будинку у Вашингтоні в оточенні сім'ї.

"Наша нація втратила юриста з історичним авторитетом", - сказав голова Верховного Суду Джон Робертс у заяві.

«Ми у Верховному суді втратили улюблену колегу. Ми сумуємо, але з упевненістю, що майбутні покоління будуть пам'ятати Рут Гінзбург такою, якою ми її знали - невтомним і рішучим борцем за справедливість», - зазначив він.

Смерть Гінзбург може вплинути на ідеологічний баланс суду. Зараз серед дев'яти верховних суддів більша частина була призначена республіканськими президентами. Якщо чинній президент США Дональд Трамп запропонує свого кандидата на посаду, що звільнилася, його з великою часткою ймовірності підтримає Сенат, який має республіканську більшість. Таким чином, баланс сил може ще на багато років закріпитися за республіканцями.

На цьому тлі лідер Демократичної меншини в Сенаті США Чак Шумер закликає залишити посаду вакантною до нових президентських виборів. "Американський народ повинен мати право голосу при виборі наступного судді Верховного Суду. Тому цю вакансію не можна заповнювати, поки у нас не буде нового президента", - написав він у Twitter.

За інформацією радіостанція NPR, Гінзбург за кілька днів до смерті продиктувала своїй внучці Кларі Спере заяву про можливе призначення нового судді.

"Моє найпалкіше бажання полягає в тому, щоб мені не знайшли заміну, поки не буде призначений новий президент", - сказала вона.

Американці з сумом сприйняли звістку про смерть Рут Бейдер Гінзбург. До будівлі Верховного Суду США вони несуть квіти, свічки і саморобні плакати, що виражають те, як ставилося до неї населення країни.

Хто така Рут Гінзбург:

  • Гінзбург народилася в 1933 році в Нью-Йорку і вивчала юриспруденцію в Гарварді, будучи однією з дев'яти жінок серед 500 чоловіків на курсі. Після закінчення університету їй довго не вдавалося знайті роботу за фахом через те, що роботодавці не хотіли брати на посаду юриста жінку.
  • У 1972 році Гінзбург стала співзасновницею організації із захисту прав жінок Women's rights Project при американському Союзі захисту громадянських свобод. 
  • У 1980 році вона стала суддею в Апеляційному суді Вашингтона і за 13 років розглянула понад 700 справ. 
  • Гінзбург була призначена до Верховного суду в 1993 році. Вона була другою жінкою в історії, яка зайняла цю посаду. Гінзбург пропрацювала на ній більше 27 років. Reuters називає суддю "захисницею прав жінок, що стала іконою американських лібералів".
  • Гінзбург підкреслювала, що обирає підзахисними як жінок, так і чоловіків, оскільки гендерна дискримінація шкодить усім. Також суддя однією з перших стала виступати за використання слова gender замість sex (стать) після припущення свого секретаря, що слово sex буде відволікати суддів.