Вірменія та Азербайджан готові обговорювати мир в Карабасі / фото REUTERS

Прем'єр-міністр Вірменії Нікол Пашинян і президент Азербайджану Ільхам Алієв заявили про готовність приїхати в Москву і провести переговори щодо Нагірного Карабаху. 

Читайте такожПрезидент Вірменії назвавши умову визнання незалежності Нагірного Карабаху

Про це обидва лідери заявили російському агентству «ТАСС».

Відео дня

"Нагірно-карабахський конфлікт має вирішуватися виключно мирним шляхом, це наша позиція. На жаль, Азербайджан не згоден з цією точкою зору. І я готовий докласти всіх необхідних зусиль, щоб досягти такого результату, в тому числі і поїхати, зустрітися, поговорити", - сказав прем'єр Вірменії, відповідаючи на питання про те, чи готовий він прибути в Москву на зустріч з Алієвим.

Пашинян також зазначив, що вирішення конфлікту навколо Нагірного Карабаху має спиратися на компроміс. "Не на капітуляцію однієї зі сторін, а на компроміс", - підкреслив він. 

Своєю чергою, Алієв в інтерв'ю російським журналістам також заявив про готовність представників Баку до переговорів з вірменською стороною в Москві.

"Ми завжди готові зустрітися і в Москві, і в будь-якому іншому місці для того, щоб покласти край протистоянню і знайти шляхи врегулювання", - сказав він.

Азербайджанський лідер заявив, що в Баку "готові для будь-яких контактів". За його словами, Росія завжди відігравала важливу роль у врегулюванні конфлікту.

Ескалація конфлікту в Нагірному Карабасі: хронологія подій

  • Чергова ескалація конфлікту між Вірменією та Азербайджаном почалася вранці 27 вересня. Сторони звинуватили один одного в обстрілі прикордонних населених пунктів і провокаціях.
  • У Вірменії заявили про наступ ЗС Азербайджану на Нагірний Карабах, оголосивши воєнний стан і загальну мобілізацію.
  • За даними влади Азербайджану, в ході успішного наступу взято під контроль кілька сіл Нагірного Карабаху, але у Вірменії цю інформацію заперечували.
  • Обидві сторони заявляють, що завдали противнику страшних втрат, які налічують сотні вбитих і десятки знищених одиниць бойової техніки. Всі спроби досягти припинення вогню зазнають невдачі.
  • 17 Жовтня Вірменія і Азербайджан домовилися про встановлення в районі Нагірного Карабаху гуманітарного перемир'я з 00:00 18 жовтня, але воно не протрималось і доби. Бойові дії в Нагірному Карабасі тривають.