Протести в Мінську / фото REUTERS

У Білоруському сегменті інтернету закликають громадян сьогодні о 19:00 виходити на протести по всій країні. Учасникам протесту дали чіткі інструкції, як діяти в разі повторення жорстких дій з боку силовиків.

Заклик до громадян опублікований в Telegram-каналі NEXTA. У ньому вчорашні атаки силовиків оцінюються як «розв'язання війни диктатором».

«Друзі, після вчорашнього Лукашенко ніяк не може залишитися при владі. Він програв вибори, він кинув своїх карателів зі зброєю проти беззбройних і мирних людей, він пролив багато крові і тепер сподівається, що люди стерплять десятки постраждалих і навіть убитих. Щоб покінчити з цією владою нам потрібно завзятість, сміливість і ваша активність », - йдеться в повідомленні.

Відео дня

Читайте такожМасові протести, барикади й кров у центрі Мінська: як Білорусь відреагувала на Перші результати віборів

Людей закликають купувати спеціальну екіпіровку в будівельних і спортивних магазинах для захисту на випадок зіткнень: захисні каски або шоломи; припасовані захисні окуляри; респіратори або протигази; захисні щитки на гомілки і руки.

«Також необхідно підготувати невелику аптечку з собою, в якій обов'язково будуть бинти, знезаражувальні і знеболюючі засоби на випадок травм і застосування спецзасобів силовиками. Не забувайте про воду! », - закликають людей.

Акція протесту в Мінську призначена на сьогодні о 19:00 біля Стели, а також в прилеглих районах. «Збивайтеся в невеликі групи і рухайтеся тільки разом», - закликають людей.

В регіонах людей просять виходити в центри своїх міст і роззосереджуватися.

Також учасникам протесту дали поради, як протистояти силовикам - вставати в зчіпки, блокувати дороги, щоб перешкодити пересуванню спецтехніки.

Білорусам нагадали, що на 12.00 11 серпня призначений Національний Загальний страйк.

У мітингарів всього дві вимоги - нові вибори без Лукашенка і звільнення всіх політв'язнів.

Протести в Білорусі: що відбувається

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • У ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Ганну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • 9 серпня ввечері тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, відбулися зіткнення з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли у протестувальників гумовими кулями.
  • Міністерство внутрішніх справ Білорусі заявило про затримання близько 3 тис. осіб на акціях протесту в ніч на 10 серпня. За даними МВС, внаслідок сутичок постраждали понад 50 громадян, а також 39 співробітників міліції, деякі з них госпіталізовані.
  • Правозахисники заявляють, що одна людина загинула в результаті наїзду автозаку. В МВС Білорусі цю інформацію спростовують.