Білоруські силовики масово затримують протестувальників і журналістів / фото REUTERS

У Білорусі під час протестів опозиції проти Олександра Лукашенка головною мішенню силовиків стають журналісти.

Про це розповів в ефірі телеканалу "Україна 24" білоруський журналіст Ілля Добротвор.

Читайте також"Все логічно": білоруський аналітик пояснив, навіщо Тихановська зібралась в Київ

Відео дня

"Для початку про те, як мене затримували. Я знімав, як людину кийком били по голові, і, побачивши, що я знімаю, вони кинулися до мене. Я потрапив разом з іншими журналістами, мене і журналіста "Белсат" відправили в СІЗО на Окрєстіна, де "гуманно" не дали воду і "гуманно" не дали матраци. Все було відносно "гуманно", добре, що не розстріляли", - розповів журналіст.

За його словами, білоруський президент проводить паралелі між нинішньою ситуацією в країні й 90-ми роками. Але люди сприймають це так, ніби "Лукашенко бандитів з 90-х одягнув у форму, видав їм зброю, випустив на вулицю".

"Як до цього можна ставитися, якщо за законом ти не можеш нічого, куди не стукай? Відмінність білоруських протестів від світової практики, крім того, що демонстранти мирні, а співробітники міліції зовсім немирні, полягає в тому, що ніде так і в такій кількості не затримують журналістів. Саме сьогодні чотирьох затримали, розпочато адміністративний процес. Забирають свідків, з боку МВС йде полювання на журналістів. Але всі, яких затримували, повернулися на вулиці, це ніяк не вплинуло на роботу", - повідомив він.

Добротвор додав, що журналісти "знімають сині жилети з написом "Преса", інакше стають мішенню номер один, неможливо працювати".

Що відбувається в Білорусі: Хроніка протестів

  • 9 серпня в Білорусі відбулися президентські вибори.
  • Згідно з офіційними даними ЦВК, Лукашенко набрав 80,1% голосів виборців, його основний опонент Тихановська - 10,1%, інших трьох кандидатів підтримали менше 2%.
  • Тисячі жителів Білорусі, незгодних з підсумками виборів, вийшли на акції протесту, відбулися сутички з силовиками. 11 серпня в країні оголосили загальнонаціональний страйк.
  • У перші дні учасників акцій жорстоко розігнав міліцейський спецназ, тисячі людей затримали, багатьох з них під час затримання і в СІЗО сильно били.
  • Європейський Союз не визнав результатів виборів президента Білорусі та вважає Лукашенка не легітимним президентом.
  • 16 серпня в Мінську відбувся наймасштабніший в історії Білорусі Марш за свободу. На вулиці вийшли сотні тисяч людей. Масштабні акції у вихідні дні стали своєрідною традицією.