Протести у Парижі / фото REUTERS

Приблизно 20 тисяч активістів вийшли на вулиці Парижа 2 червня. Вони протестували проти расизму та жорстокості з боку поліції. Масштабний мітинг був реакцією на смерть афроамериканця Джорджа Флойда у Міннеаполісі.

Попри заборону демонстрацій, оголошену паризьким поліцейським управлінням, люди вийшли на протест. Не обійшлося без сутичок. Про це повідомляє Канал 24 із посиланням на Le monde.

Читайте такожПротести в США: в Міннесоті перевірять діяльність поліцейських за останні 10 років

Відео дня

Мітингувальники зібралися перед паризьким судом. Вони тримали у руках таблички з надписом "Антирасизм", "Чорне життя також має значення", "Немає справедливості, немає миру", а також символічні слова "Я не можу дихати". Саме їх у момент жорсткого затримання повторював Джордж Флойд.

Вже ввечері в місті ситуація почала загострюватися, в якийсь момент поліція застосувала сльозогінний газ. Розлютившись, деякі демонстранти почали блокувати поліцейські машини. Ще пізніше почали закидати поліцію камінням, з нього ж почали зводити барикади.

Також демонстранти нагадали про темношкірого француза Адамі Траоре, який помер у 2016 році незабаром після арешту. Досі невідомі обставини його смерті, тому французи почали порівнювати його історію з загибеллю Джорджа Флойда при затриманні в Міннеаполісі.

Як повідомляв УНІАН, 25 травня в Міннеаполісі 46-річний афроамериканець Джордж Флойд помер після затримання поліцією міста. Один з копів придавив його шию коліном, попри те, що Флойд кілька разів повторював, що задихається. Врешті-решт він втратив свідомість, а згодом помер.

Чотирьох поліцейських вже звільнили. Головному підозрюваному висунули звинувачення у вбивстві з необережності. Щодо інших ще тривають слідчі дії.

Очевидці зняли затримання на відео, яке розлетілося по країні та викликало хвилю обурення. Масові протести охопили десятки штатів, вони супроводжуються заворушеннями та сутичками з поліцією. Проти мітингувальників застосовують сльозогінний газ і гумові кулі. Подекуди демонстранти підпалюють машини, грабують магазини та офіси. Відомо про постраждалих з обох сторін.

У багатьох штатах запровадили комендантську годину. Для врегулювання ситуації на вулицю вивели Нацгвардію.