Росія маневрує у війні між Ізраїлем і ХАМАС / скріншот

Росія виступає з ретельно вивіреною критикою на адресу обох сторін у війні між Ізраїлем і ХАМАС. Водночас цей конфлікт також створює для Москви можливості підвищити свою роль глобального впливового посередника і кинути виклик спробам Заходу ізолювати її через війну в Україні.

Як пише Associated Press, хоча у Росії немає важелів для посередництва у врегулюванні на Близькому Сході, вона може спробувати зіграти на деяких передбачуваних проблемах з довірою до реакції Заходу на кризу. Вона також очікує, що війна між Ізраїлем і Хамасом відверне увагу від бойових дій на Україні і підірве підтримку Києва.

Раніше лідер Росії Володимир Путін засудив напад бойовиків ХАМАС на Ізраїль. Водночас він застеріг Ізраїль від блокади сектора Гази, порівнявши її з блокадою Ленінграда нацистською Німеччиною під час Другої світової війни. Він також назвав війну провалом американської дипломатії, звинувачуючи Вашингтон в тому, що він зробив вибір на користь економічних "подачок" палестинцям і відмовився від зусиль зі створення палестинської держави.

Відео дня

Путін також заявив, що Москва може зіграти роль посередника завдяки своїм дружнім зв'язкам як з Ізраїлем, так і з палестинцями, додавши, що "ніхто не може запідозрити нас у тому, що ми підігруємо одній стороні".

На відміну від Путіна, який ретельно зважував свої заяви, інші російські офіційні особи були більш різкими у своїй критиці ізраїльських ударів по сектору Гази, називаючи їх "непропорційними" і "нелюдськими". При цьому, як зазначає AP, маневрування Кремля може відображати внутрішню політику, оскільки мусульмани становлять близько 15% його населення.

Позиція Москви відразу ж отримала похвалу з боку ХАМАС. Але ця позиція також загрожує дружнім зв'язкам Росії з Ізраїлем, який не приєднався до західних санкцій проти Москви і не надав зброю Україні.

Росія і війна в Ізраїлі

Раніше американський президент Джо Байден заявив, що рух ХАМАС і російський диктатор Володимир Путін становлять різні загрози, проте мають і щось спільне - бажання знищити сусідню демократію.

Прем'єр-міністр Великобританії Ріші Сунак також порівняв напад ХАМАС на Ізраїль з повномасштабним вторгненням РФ в Україну. При цьому він висловив упевненість, що і Путін, і ХАМАС зазнають поразки.

Вас також можуть зацікавити новини: