Протести в Мінську / REUTERS

Європейському Союзу потрібно розглянути питання запровадження санкцій проти Білорусі у відповідь на її дії щодо опозиції та протестувальників.

Про це заявив президент Литви Гітанас Науседа, пише Delfi.

"Динаміка така, що нам слід з усією серйозністю говорити про санкції для Білорусі, тому що те, що відбувається зараз, навіть здалека не нагадує ті репресії, які режим проводив всі останні роки", - пояснив він.

Відео дня

За словами Науседи, не можна дивитися на, що відбувається в Білорусі - наявність загиблих, поранених і затриманих. Він зазначив, що від ситуації з правами людини буде залежати співпраця Литви з владою Білорусі.

Читайте також"Похорон диктатури": у Білорусі запланували масштабний страйк з трьома вимогами

"Якщо режим Лукашенка доведе, що права людини на останньому місці, на жаль, він вже це доводить, я не вважаю, що співпраця можлива. Якщо країна, перш за все, не поважає права своїх власних людей, основоположні права, які записані і в Конституції, то як можна очікувати, що ця країна може поважати своїх зарубіжних партнерів ", - додав він.

Протести в Білорусі: хронологія

  • 9 серпня в Білорусі пройшли президентські вибори.
  • Пізніше ЦВК оприлюднили попередні результати виборів. Так, за чинного президента Олександра Лукашенка проголосували 80,23% виборців, за Світлану Тихановську - 9,9%, за Анну Канопацьку - 1,68%, за Сергія Черечня - 1,13%, за Андрія Дмитрієва - 1,04%, проти всіх - 6,02%.
  • Увечері 9 серпня тисячі жителів Білорусі вийшли на стихійні акції протесту, сталися сутички з силовиками. У Мінську співробітники правоохоронних органів стріляли в протестуючих гумовими кулями.
  • На наступний день, 10 серпня, масові протести в Білорусі продовжилися.
  • Вранці 11 серпня кандидат в президенти Білорусі Світлана Тихановська покинула країну і зараз перебуває в Литві.